Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK keuring

Vraag gesteld door K. Wildebruin op 7 april 2019

Hoe kan het dat mijn auto bij Kwikfit afgekeurd word en bij een ander goed gekeurd word is het nou natte vinger werk of geldklopperij? Ik voel mij belazerd. 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom re sprake is van APK afkeur en een ander bedrijf de auto wél goedkeurt.

Ik ben benieuwd waar de auto in eerste instanties dan op is afgekeurd en of u daar ook een rapport van heeft gekregen. Soms kan afkeur een interpretatieverschil zijn. Wat de een nét afkeur vindt kan de ander nog net als goedkeur beschouwen. Dit soort nuances kunnen er zijn maar wanneer er sprake is van een wezenlijke afkeur -dus zonder ''grijs gebied''- zou het merkwaardig zijn wanneer een ander de auto gewoon goedkeurt.

Natuurlijk is APK mensenwerk en kan een gebrek soms niet opgemerkt worden. En natuurlijk komt het helaas ook voor dat de APK wordt misbruikt om daar meerwerk uit te halen. Dat is ook de reden dat de RDW steekproeven neemt op goed- en afgekeurde auto's. Vraag dus bij twijfel altijd naar het afkeurrapport om de auto ook voor een steekproef in aanmerking te laten komen. Een herkeuring aavragen bij de RDW kan ook altijd wanneer je zeker bent dubieus handelen. En om elke mogelijke vorm van belangenverstrengeling uit te sluiten zou je altijd nog kunnen overwegen de APK te laten uitvoeren door een''onafhankelijk'' station die géén andere werkzaamheden verricht. Zie deze webpagina