Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopkeuring

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 april 2019

Ik ben met een garage overeen gekomen dat de auto die hij te koop aan bied gekeurd kan worden alvorens ik over ga tot koop. We zijn het alleen niet eens over de volgorde. Ik zou graag willen dat hij hem helemaal in orde maakt en dat de auto daarna gekeurd wordt, de garage wil eerst een keuring en hem na de keuring in orde maken. Wat is de gangbare procedure bij een aankoopkeuring? Wat is jullie advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De aan te kopen auto wordt eerst gekeurd voordat u definitief tot de koop overgaat.

In de meeste gevallen zal een garage de intensie hebben een auto ná de keuring terug te krijgen met een zo blanco mogelijk rapport. De auto zal dan vóór de keuring eerst nagelopen worden om negatieve opmerkingen op het rapport zo te vermijden.

Een andere mogelijkheid is is inderdaad óók zoals de garage voorstelt. Feitelijk hoeft de garage dan niet méér uit te voeren dan wat het rapport vermeldt. Wanneer er geen opmerking is over de remmen hoeven ze daar dus ook niet naar te kijken. Géén opmerking over het luchtfilter; dan laat men deze lekker zitten terwijl men deze anders misschien wel had vervangen. In die zin kan dit dus voordeliger zijn voor de verkoper door strikt niet méér te hoeven doen dan wat de keurmeester opmerkt. Ik denk wel dat de garage vooraf een inschatting zal maken of de lijst van gebreken lang zou kunnen zijn. Want dat zou uiteindelijk voor u een reden kunnen zijn van de koop af te zien. Maar bij deze keuze van de garage krijg ik de indruk dat hij geen noemenswaardige gebreken verwacht en dat dit wat afleveringskosten voor hem voordeliger kan zijn door strikt het noodzakelijke uit te voeren.