Carbon cleaning aan te raden?

Vraag gesteld door M.R. Ribbens op 11 januari 2022

Ik kom de laatste tijd best vaak reclame tegen m.b.t het carbon cleanen van de motor. Zo zou het voor zorgen voor :
- stillere motor
- soepeler rijden
- zuiniger rijden
- meer vermogen

Hierbij wordt de auto/motorblok aan een machine gekoppeld welke ervoor zorgt dat alle aanslag in de motor oplost.

Mijn vraag is of dit echt werkt en of het aan te raden is om eens in de zoveel tijd te laten doen.

Mijn auto betreft een Mercedes C200 CDI uit 2005, met inmiddels zo’n 220.000 km op de teller. De auto rijdt overigens nog prima. Hoewel de dieselmotor niet heel “stil” is. Derhalve overweeg ik om zo’n behandeling te laten doen.

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw Mercedes doet het prima en u vraagt of interne reiniging dmv carbon cleaning te adviseren is.

Interne vervuiling is een probleem wat vaker voor komt. Vooral benzinemotoren met directe injectie kunnen hier last van hebben maar ook bij dieselmotoren kan inwendige vervuiling voor problemen zorgen. Dit soort vervuiling komt voornamelijk voor bij auto’s die veelvuldig lage toerentallen rijden. In landen waar mensen voornamelijk lange afstanden rijden met hogere snelheden spelen dit soort problemen nauwelijks.
Of carbon cleaning ook echt succesvol is is slecht te zeggen, hiervan kennen we te weinig voorbeelden. Het is voornamelijk iets wat mensen ervaren en waar weinig onderzoek naar gedaan is. Ik kan u dus ook niet bevestigen of het slim is om dit preventief uit te laten voeren. Het is een eigen overweging en hangt ook van de prijs af. Maar het is niet zo dat de gemiddelde diesel dit soort preventieve behandelingen nodig heef