Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzineverbruik CT200 stijgt opeens

Vraag gesteld door op 17 december 2020

Ik rijd een Lexus CT200, 2012, 165000 km. De laatste weken is het benzineverbruik opeens in stapjes omhoog gegaan van 4,5 naar 6,3 L/100km. Het oliepijl staat net onder het minimum.

De auto is Lexus onderhouden, laatste beurt in Juni, volgende beurt pas bij 175.000km. Dus ik heb nog even te gaan.
Op Britse fora heb ik gelezen van ander CT rijders waarbij het olieverbruik bij ongeveer 100 miles ook opeens steeg, lek binnenin de motor (zuigers?).

VRAAG1:Heeft de ANWB al eerder gehoord van een dergelijk geval bij de CT200? Is dit ernstig?
VRAAG2: ik ben in onderhandeling met de garage over (eventueel!) een andere auto. Ik wil geen slapende honden wakker maken. Kan ik bij de ANWB terecht voor een check?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U leest op Britse fora over verhoogd olieverbruik bij de Lexus CT200 en u bemerkt tevens een verhoogd benzineverbruik. U vraagt wat er bij de ANWB hierover bekend is.

Er zijn inderdaad berichten dat het olieverbruik wat zou kunnen toenemen, met de zuigerveren die daar verantwoordelijk voor worden geacht. Wat kilometrage betreft zou dat mogelijk nu ook in uw geval kunnen gaan opspelen. De vraag is echter hoe hoog het verbruik nu in werkelijkheid is. Het zou best kunnen dat er sprake is van een toenemende olieconsumptie maar verre van verontrustend. Het is daarom raadzaam vinger aan de pols te houden. Stel dat er iedere 5.000 km één liter bij moet, dan is technisch ingrijpen verre van noodzakelijk. Wordt het verbruik méér dan 1 liter op 2.000 km, dan wordt het wel zorgelijk. Misschien dat u consequent iedere 2.000 km zou kunnen peilen om vast te stellen wat het werkelijke olieverbruik is én of dat in die mate is dat u dat bij inruil ook dient te melden. In theorie zou een verhoogd brandstofverbruik ook hiermee te maken kunnen hebben.

Ik wil wel benadrukken dat de berichten waar u aan refereert we niet van onze leden kennen. Een aantal verhalen op internet kan al snel suggereren dat dit een groot en veelvoorkomend probleem is, terwijl vanuit de praktijk ons deze berichten nooit bereiken. Maar het is zeker raadzaam vinger aan de pols te houden. Helaas verricht de ANWB geen technische onderzoeken meer. U zou eerst moeten weten hoe hoog het verbruik is en of nader onderzoek dan wel noodzakelijk is. Misschien valt het heel erg mee en is het verre van verontrustend.