Stille banden voor EV's

Vraag gesteld door G. Knopper op 29 november 2020

We gaan steeds meer stille auto's krijgen. Vooral EV's en (P)HEV die electrisch rijden zijn super stil. Met het ontbreken van een motor geluid op de achtergrond valt het geluid van de banden en afrol geluiden van de weg steeds meer op.

Het zou met het oog op de EV toekomst interessanter zijn om stille banden een prominentere plaats te geven in uw tests om banden fabrikanten aan te sporen om stillere banden te maken dit niet alleen voor de inzittenden maar ook tegen omgevingslawaai.

IK zou het dan ook fijn vinden dat men naast de gebruikelijke sorteer mogelijkheden op prijs, eco, nat test ook op geluidsproductie te kunnen sorteren.

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U heeft een vraag over stille banden.

Er zijn wettelijke maximale eisen aan de afrolgeluiden die een band mag produceren. Het gaat dan om het geluid hoorbaar buiten de auto bij voorbij rijden. De wettelijke eisen worden periodiek aangescherpt. Verder wordt op het verplichte Europese bandenlabel aangegeven in wat de geluidsproductie van de band is (stiller dan gemiddeld 1 gekleurd golfje onder het geluidssymbool), gemiddeld en lawaaiiger dan gemiddeld.

Ook in onze bandentests meten wij de geluidsproductie van de geteste banden. Wij doen dit zowel buiten de auto (op dezelfde wijze als de wettelijke test) als in de auto. Wij doen dit omdat geluid binnen en buiten de auto niet altijd correleren. Voor veel kopers van een band is juist het hoorbare geluid in de auto van belang.

Uw suggestie om het testonderdeel geluid zwaarder te laten meewegen in het eindoordeel (om bandenfabrikanten te motiveren banden stiller te maken) nemen wij mee en zullen we met onze testpartners bespreken.