Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All season band geaccepteerd als winterband?

Vraag gesteld door op 8 november 2020

We hebben all season banden onder onze auto. Worden deze banden binnen Europa (incl. de niet EU-landen) altijd en overal als winterbanden geaccepteerd in periodes dat je verplicht bent om winterbanden onder de auto te hebben? In het overzicht per land wordt vaak alleen genoemd of en zo ja, welke periodes winterbanden verplicht zijn. Er staat dan niet bij of een all season band geaccepteerd wordt als winterband.

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of all-seasonbanden geaccepteerd worden als zijnde winterbanden.

Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S (of M&S, M/S, M-S etc.) als winterband beschouwd. De ANWB adviseert banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven, zoals meestal ook vermeld op all-seasonbanden. Dus een all-seasonband met een dergelijke aanduiding voldoet dan aan de regelgeving dat de banden geschikt moeten zijn voor winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijzel, waar een dergelijke verplichting geldt. Overigens met wel het advies wat betreft Oostenrijk niet met dergelijke banden te rijden met minder dan 4 mm profiel. Anders interpreteert Oostenrijk dat als een zomerband. In Duitsland is minimaal 4 mm slechts een advies.

Wat betreft het bovenstaande heeft Duitsland nog een extra regel omtrent het gebruik van all-seasonbanden. 
Nieuwe eisen per 1-1-2018

  • Ben je van plan om nieuwe winterbanden/all-seasons te kopen, kies dan banden waar een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok, ook wel alpinesymbool of 3PMSF genoemd) op staat. In Duitsland gelden banden die na 31 december 2017 worden gefabriceerd, namelijk alleen als winterbanden (geldt dus ook voor all-seasons) als er een sneeuwvloksymbool op staat. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden.
  • Als je winterbanden hebt waarop alleen een M+S-symbool staat, kun je die ook na 1 januari 2018 gewoon blijven gebruiken in Duitsland, als ze maar vóór 2018 zijn gefabriceerd. Pas na 30 september 2024 worden ook deze banden niet meer als winterbanden beschouwd.
  • De productiedatum van de band is af te lezen aan de DOT-code (DOT staat voor Department of Transportation) en staat op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is geproduceerd. De cijfers 3917 staan bijvoorbeeld voor week 39 in 2017.

Meer informatie over all seasonbanden vindt u op onze website.