Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een oliedruksensor gaan lekken na het krijgen van een grote servicebeurt?

Vraag gesteld door Dennis1989 op 2 juni 2016

Auto: Opel Corsa, driedeurs uit 2007 met een 1.4 ECU motor.

11-05-2016: Voor een grote servicebeurt de auto weggebracht naar garage 1. De auto had voor de servicebeurt geen problemen en reed goed.
18-05-2016: Een week later gaat het lampje van de lambdasonde branden op het dashbord en de auto begon te stotteren.
19-05-2016: Terug naar garage 1 voor het lampje. Storing wordt uitgelezen en gereset.
20-05-2016: De auto gaat steeds meer stotteren, valt soms zelfs uit als er geen gas gegeven wordt. Wederom afspraak gemaakt bij garage 1 omdat het probleem dus niet verholpen was.
27-05-2016: Afspraak kon niet eerder dan 27 mei ondanks het vermelden van de problemen. Het probleem kon niet gevonden worden omdat de Opel codes niet uitgelezen konden worden.
30-05-2016: Auto afgegeven bij garage 2 want het vertrouwen in garage 1 was weg.
02-06-2016: Afspraak bij garage 2. Garage 2 heeft meteen uitgevonden dat de oliedruksensor lek is waardoor er olie door de leidingen gedrukt geworden is. Alle stekkers zitten vol met olie, dus ook de lambdasonde, vandaar het storingslampje.

Mijn vragen zijn:

  • Waardoor kan een oliedruksensor gaan lekken?
  • Zou het mogelijk zijn dat garage 1 bij de grote servicebeurt eraan is gekomen?
  • Het is namelijk heel toevallig dat de auto pas na de grote servicebeurt bij garage 1 opeens grote problemen krijgt.
  • Daarbij vind ik dat garage 1 zeker bij de tweede controle het probleem had moeten vinden, aangezien het lampje van de lambdasonde aanstond, wat betekent dat ze de kabel hadden moeten controleren (die dus vol zat met olie). 

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Dennis

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Opel Corsa heeft een lekkende oliedruksensor.

Lekkende oliedruksensor 
Het komt vaker voor dat er via de oliedruksensor motorolie weglekt. Blijkbaar kwam er geen grote hoeveelheid olie uit, omdat er geen uitwendige lekkage te zien was. De lekkage kan in verband staan met de onderhoudsbeurt, waarbij ook olie wordt ververst. De garage valt pas iets te verwijten als vastgesteld kan worden dat de lekkage door toedoen van de garage is ontstaan.

Hardware controle
Ik ben met u eens dat garage 1 de storing uiteindelijk wel had moeten vinden. Bij een dergelijke storing begin je met uitlezen, ik begrijp dat de garage daar een probleem mee had. Controle van de hardware (elektrische verbindingen) hoort echter bij een diagnose.