Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het veilig een door dealer uit het buitenland geïmporteerde auto te kopen?

Vraag gesteld door pmmar op 23 juni 2015

Wij zijn op zoek naar een jong-gebruikte Hyundai iX20, automaat. Zoeken op internet geeft aan dat er niet zo veel van dergelijke occasions zijn. De officiële Hyundai dealer in Apeldoorn heeft er echter wel één, de auto is zeer recent geïmporteerd uit Duitsland, wordt gezegd door de dealer. Bouwjaar is 2012, kenteken is nog onbekend.
De officiële dealer in Zutphen heeft er ook één, eveneens bouwjaar 2012 met
kenteken 8-SJD-43) Dat kenteken dateert beslist niet uit 2012 en is dus veel later aangevraagd voor deze auto (bij binnenkomst van de auto in Nederland ??)
De dealer geeft wel de (resterende) officiële fabrieksgarantie.
Vraag: kan je zo'n auto veilig kopen of kunnen er addertjes onder het gras zitten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De laatstgenoemde IX20 heeft in 2014 in Nederland een kenteken gekregen en is formeel van juli 2012. In beide gevallen is er dus sprake van import wat op zich niet bezwaarlijk is. Er is in allebei de gevallen sprake van een dealer transactie mét resterende fabrieksgarantie. Waar u wel absoluut op moet staan is een inzichtelijke historie van beide auto's. Een ingevuld onderhoudsboekje en hopelijk ook daarmee zwart-op-wit zekerheid over de onderhoudshistorie en kilometerstand. De dealer moet dus open kaart kunnen spelen over het verleden. Wanneer dit niet inzichtelijk is, lijkt mij het niet verstandig hiermee in zee te gaan. Uiteindelijk is het voor u óók van belang dat u later bij inruil ook het verleden kunt verantwoorden.