Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe zit het met de maximale kogeldruk Fiat 500

Vraag gesteld door Jacqueline Dieleman op 21 november 2018

Hallo,
Ik heb in september onder mijn Fiat 500 een trekhaak van Brink laten plaatsen. Ik ervaar gekraak en nu blijkt dat Brink een maximale kogeldruk adviseert van 60 kg. Ik vervoer 2 e-bikes en zit op die grens. Nu heeft de garagehouder (Fiat dealer) een alternatieve trekhaak die 65 kg kogeldruk mag hebben. Ben ik daarmee geholpen? Of er vaar ik dan dezelfde problemen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe het zit met de maximale kogeldruk van uw Fiat 500.

In de gebruikershandleiding van uw auto kunt u de maximale kogeldruk vinden die toegestaan is voor uw auto.

Het is mij niet bekend welke uitvoering Fiat 500 u heeft maar op internet staat een voorbeeld.

In dit voorbeeld bedraagt de maximale kogeldruk 60 kg.

De toegestane kogeldruk kunt u niet verhogen door een trekhaak met een hogere kogeldruk te monteren.

Overigens is de kans zeer klein dat het kraken uit de trekhaak komt en u kunt het kraken zeker niet oplossen door een trekhaak met een hogere kogeldruk te monteren.

Het beste kunt u de trekhaak laten controleren bij het bedrijf die de trekhaak gemonteerd heeft of alle bouten goed vast zitten. Als de trekhaak goed gemonteerd is komt het kraken mogelijk uit de fietsendrager.
***

Reactie van Jacqueline Dieleman:

Beste Leo,

Bedankt voor het antwoord. Ik ben inmiddels teruggewenst bij de garage maar het kraken (vanonder de auto) is eerder erger dan minder geworden. Ik twijfelde daarom om akkoord te gaan met een trekhaak die 65 kg kogeldruk aankan. De garage gaat binnenkort de trekhaak verwijderen van mijn auto. De conclusie is dat het niet mogelijk is e-bikes met de Fiat 500 te vervoeren. Jammer!