Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zafira start niet met warme motor

Vraag gesteld door NWitte op 14 april 2018

Sinds kort start mijn Opel Zafira uit 2002 niet meer als de motor warm is. Nu al een paar keer die ervaring meegemaakt te hebben kunnen we concluderen dat de auto niet meer start na 10 minuten stil staan tot 1,5 uur, daarna start hij weer. Hij is niet aan te duwen. Tijdens de startpogingen hoor je wel iets draaien, het elektrisch is volledig in orde, kracht lijkt niet af te nemen tijdens de startpogingen. De motor slaat niet aan. Op een duur ben ik elke keer bang dat hij verzuipt. De storing komt in dat de startmotor blokkeert. Nu zijn we bij de garage geweest en die doet er heel lang over. We vertrouwen zijn diagnose niet. Hij gaat volgende week verder storingzoeken naar het contactslot omdat hij denkt dat de sleutel niet herkend wordt of de ontvanger niet goed is. Maar wat er steeds door mijn hoofd gaat is: hoe kan dat met een warme motor te maken hebben? Nu heb ik er geen verstand van dus ik wil weten wat jullie vinden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de mogelijke oorzaak van een Zafira die bij een warme motor soms niet wil aanslaan.

De Wegenwacht komt óók weleens tegen dat de sleutel niet meer wordt herkend. De krukassensor van de motor gaat ook wel eens stuk waardoor de motor niet meer wil aanslaan. Bij benzinemotoren kan de EGR-klep vervuilen, vaak is schoonmaken afdoende, maar als de klacht blijft terugkomen, is er meer aan de hand. Een ECU probleem valt ook niet uit te sluiten of een probleem met een temperatuursensor.

Een duidelijke oorzaak valt dus niet aan te geven en zijn er meerdere opties mogelijk. Het blijft dus wel een zoekplaatje en is er altijd een redelijk kans dat de gestelde diagnose niet juist blijkt. Maak wat dat betreft duidelijk afspraken met de garage. Met name dat u alléén wenst te betalen voor de diagnose en vervolgens de noodzakelijke reparatie die leidt tot het oplossen van dit probleem. Eigenlijk om te voorkomen dat er componenten straks ''op de gok'' vervangen gaan worden en dat de rekeningen oplopen zónder resultaat.