Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo V70, bouwjaar 2005, condens in koplamphuis

Vraag gesteld door Ed Vis op 7 augustus 2015

Sinds een maand zit er condensvorming in koplamphuis voor. Het vocht blijft zichtbaar (kan niet verdampen). Blijkbaar zit er dus ergens een lekkage in het koplamphuis (glas zelf lijkt me geheel intact).
Is dit een kwestie van een afdichtring vervangen en is dat iets wat ik zelf kan herstellen? Zo ja, hoe krijg ik dan de binnenkant droog? Of betekent dit dat het gehele koplamphuis vervangen moet worden en wat zijn dan de kosten van zo'n reparatie?

Mvg, Ed Vis

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vocht of condens in een koplampunit kunt u het makkelijkst verwijderen door met een verfstripper of föhn de koplamp te verwarmen. Uiteraard met beleid en niet warmer dan handwarm. U moet wel de koplampbol verwijderen zodat het vocht er makkelijk uit kan. De oorzaak van de lekkage is meestal een gebrekkige afdichting van het glas op de unit. Uw V70 zou mogelijk nog een koplamp kunnen hebben waarvan het glas met klemmen op de unit zit bevestigd. De kans in groot dat een afdichtingsstrip alleen in combinatie met het glas te koop is. U zou ook kunnen overwegen de koplamp te demonteren en vervolgens de aansluiting van het glas op de unit netjes af te kitten. Mogelijk is het probleem dan simpel maar effectief opgelost. Een nieuwe koplamp is dus niet noodzakelijk maar het vraagt wel wat handigheid van u.