Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scheefstaande auto

Vraag gesteld door Berend N op 25 april 2018

Ik heb een VW Tiguan, gekocht in febr. 2018 en was toen 8 maanden oud en 30.000 km gelopen via alphabet Zwolle.
6 maanden garantie Aplhabet en de gebruikelijke en doorlopende garantie van VW.
In febr. stond de achterzijde van de auto 2 cm scheef. Op het moment dat de garage er naar keek, was dit 5-8 mm. Moest e.e.a. in de gaten houden. Verschillende foto’s genomen ban metingen en verschil tussen de 10 en 15 mm. Opnieuw naar garage. Op dat moment was de scheefstand minder dan 10 mm. Foto’s toegestuurd, maar Pon is vqn mening dt 10 mm scheefstand binnen de tolerantie is. Bij metingen geen onevenredige belasting, vlak wegdek en stuurwielen recht. Zou het weer voorkomen, dan maar weer melden. Vandaag weer correct gemeten en verschil is nu ongeveer 15 mm. Foto,s genomen. Gaan binnenkort op vakantie met caravan en wat als dit erger gaat worden. Moet ik dE afwijzing accepteren of is 15 mm te gek van het goede. Je ziet ook dat de auto scheef staat. Misschien is de scheefstand morgen weer 10 mm of minder en dan plots weer veel meer.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto heeft aan de achterzijde een afwijkende rijhoogte.

Ik weet niet welk type Tiguan het betreft maar bij de specificaties van de 1.4.TSI versie staat een rijhoogte vermeld van 445 mm met een tolerantie van +/- 10 mm. Dat sluit feitelijk ook aan bij de mededeling van Pon.

Op het moment dat de dealer een meting doet dat buiten de tolerante valt is er dus sprake van een gebrek. En dat is dus zo'n beetje ook het probleem. Er is kennelijk sprake van nogal wat variatie in rijhoogte maar valt en staat het bij het moment waarop de dealer ook daadwerkelijk een te groot verschil kan waarnemen. Dan is afwijzen feitelijk niet meer mogelijk en zal men daarom ook wellicht géén conclusie willen trekken uit uw foto's en eigen metingen.

Ik denk dat u de huidige meting wel moet melden maar misschien aangeven na de vakantie weer opnieuw aandacht hiervoor te vragen. De verkeersveiligheid is naar mijn mening volstrekt niet in gevaar. Wellicht dat na een vakantierit met caravan het er net allemaal weer anders uitziet, en lijkt me heel even pas op de plaats op dit moment de beste keuze. De klacht is bekend en mocht het na de vakantie verergerd zijn, is de kans groot dat de garage wél een meting doet dat buiten de tolerantie valt.