Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Peugeot 307 slaat af tijdens afremmen/terugschakelen naar lagere versnelling

Vraag gesteld door Aryan1977 op 1 januari 2018

Onze Peugeot 307 uit 2004 (km. stand 132.750) slaat sinds enkele weken af tijdens het terugschakelen naar een lagere versnelling. We hebben de auto in juni 2017 gekocht en hij heeft behalve een afleverbeurt nog geen groot of klein onderhoud gehad. Het afslaan gebeurt regelmatig voor rotondes bij het teruggaan naar de 2e versnelling. Het gebeurt zodra ik de koppeling intrap en op het rempedaal druk of omgekeerde volgorde. De motor valt uit, maar de auto is direct daarna wel weer te starten. Er is inmiddels een klepje vervangen wat moet regelen dat het lage toerental wordt opgevangen, maar dat werkt niet. Het probleem blijft zich voordoen. Nu wil de auto sinds kort ook niet meer goed starten. Meestal slaat de motor pas na 2 keer starten direct aan. De motor loopt stationair niet mooi rond en er klinkt, hoe zal ik dat zeggen, een tikkend/ratelend geluid onder de motorkap vandaan. Ook valt op dat wanneer de eerste versnelling of de achteruit wordt ingeschakeld, de motor niet direct reageert op het gaspedaal bij het omhoog laten komen van de koppeling. Onder de 1.750 toeren (schatting) is er geen reactie, ik merk dat de auto wel schudt. Pas bij fors gasgeven, zeker vanuit stilstand, is er reactie merkbaar. Dan kan ik de auto ook van zijn plaats krijgen. Ik ben benieuwd wat er aan de hand is en hoop dat iemand een tip/advies heeft.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de mogelijke oorzaak van de motorische klachten aan uw Peugeot 307.

U meldt niet welk motortype het hier betreft maar de omschreven symptomen zijn niet helemaal vreemd voor de benzine versie van de 307.

Het slecht starten en vooral het bijgeluid is wat mij betreft een belangrijke aanwijzing. De hydraulische klepstoters zijn bij bepaalde motoren berucht met soortgelijke motorische problemen als bijverschijnsel.

Er zijn nog meer opties voor een slecht lopende motor zoals de gaspedaal sensor, vervuiling van het gasklephuis, de BDP sensor of een slechte bobine maar kan kan dit niet met het omschreven bijgeluid in relatie brengen. Er kan ook weleens regenwater terecht komen in de zekeringen kast met de nodige problemen als gevolg.

Ik weet niet of het gebrek al door een dealer onderzocht is. Ik denk dat u daar de meeste kans heeft op een juiste diagnose omdat de motorische problemen van de 307 daar het snelst herkend zullen worden. Maar het bijgeluid is de belangrijkste aanwijzing en wijst wat mij betreft richting de klepstoters en inwendige vervuiling van het inlaat gedeelte.***

Reactie van Aryan1977:

Geachte heer van der Drift, Dank u wel voor uw reactie. Het gaat hier om een 307 met een 2 liter (100KW) benzinemotor. Ik ben met de auto nog niet bij een (Peugeot) dealer geweest.***

Reactie van Aryan1977:

Het gaat hier om een 307 met een 2 liter (100KW) benzinemotor. Ik ben met de auto nog niet bij een (Peugeot) dealer geweest.***

Reactie van Jos van der Drift:

Dit motortype heeft inderdaad de reputatie van rammelde klepstoters. De motor inwendig reinigen of spoelen en vervolgens de juiste voorgeschreven olie kan het probleem dan oplossen. Maar zoals eerder gemeld: de dealer zal wellicht wat eerder de symptomen herkennen en misschien ook tot deze diagnose komen.