Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op wat voor banden moet ik in de herfst en lente rijden

Vraag gesteld door Tony Macaroni op 23 juni 2018

Wanneer is het geschikste moment om banden te wisselen? De ene keer begint de zomer heel vroeg en de andere keer heel laat. Soms heb je een warme periode gevolgd door een koude periode en soms heb je 4 seizoenen op 1 dag. Het lijkt mij daarom beter om all seasons banden erop te zetten, dat bespaart ook nog eens kosten voor het verwisselen en het bandenhotel.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat het beste moment is voor de zomer-winterbandenwissel.

Wie over winterbanden beschikt adviseren wij de wissel in april en november te laten plaatsvinden. Dat is een vuistregel, uiteraard kan het weer heel anders zijn dan verwacht. Het is in Nederland wel eens 16 graden geweest, een week voor kerst. Met de wissel in november bent u in ieder geval goed voorbereid op gladheid door winterse neerslag.

Met goede vierseizoenenbanden of all-season banden kan de auto in elke weersomstandigheid veilig genoeg uit de voeten. Het niet hoeven wisselen en opslaan is ook een pluspunt. De banden gaan wel minder lang mee, want zouden ze voor de zomer nog door kunnen met (bv) 3,5 mm profiel, voor de winter is dat te weinig.

De prestaties van goede winterbanden zijn in winterse omstandigheden (sneeuw, ijs) wel beter dan die van all-season banden. Dat geldt in de zomer ook voor goede zomerbanden, die scoren in normale niet-winterse omstandigheden ook beter dan all-seasonbanden. Het probleem is echter dat de Nederlandse winters geen zekerheid bieden over de omstandigheden.

Feit is wel dat bij sneeuw en ijs kritische omstandigheden zijn: de remweg is dan fors langer, de grip een stuk minder. Met winterbanden bent u dan het beste voorbereid, beter dan met all-seasons. Winterbanden bieden geen voordeel als de echt winterse omstandigheden uitblijven.

 


***

 

 

 

Reactie van ADHOOG:

 

 

Aan het eind van de winter is het profiel van mijn winterbanden net iets minder dan 4 mm. Daarom wil ik in de zomer nog een tijdje hier op doorrijden omdat ik de volgende winter toch nieuwe winterbanden koop en in de zomer nog een beetje profijt hiervan heb omdat ik mijn zomerbanden niet slijt. Tot welke temperatuur is het nog verantwoord om rustig door te rijden in de zomer op winterbanden?

 

 

***

Reactie van Cathy Lutgert

U vraagt tot welke temperatuur het nog verantwoord is om door te rijden op winterbanden in de zomer. Hier hebben wij een pagina over: "winterbanden in de zomer kan dat?".