Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik 1.8 TFSI

Vraag gesteld door Olieverbruik 1.8TFSI op 23 november 2015

Onlangs hebben wij een gebruikte Octavia 1.8 TFSI gekocht (87d KM). Mijn vorige auto (nb een VW) had elke 15000 kilometer een liter nodig. Nu is dat ongeveer 10(!) keer zoveel, na de eerste 3000 km valt het inmiddels beruchte en buitensporige olieverbruik op. Het zou het resultaat zijn van een technisch gebrek dat in de US door de fabrikant is erkend.

Aangezien olieverbruik geen statisch gebrek is dat zich laat niet vaststellen tijdens een (ANWB) autokeuring. Ik heb echter nog garantie op de auto, dus mijn vraag is wat is juridisch de juiste manier om bewijs kunnen verzamelen van het hoge verbruik zodat het probleem opgelost kan worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een hoog olieverbruik van uw Octavia 1,8 TFSI.

Een simpel rekensommetje leert dat het verbruik kennelijk 1 liter op 1500 km moet zijn. Ik meen dat Skoda een verbruik van 0,5 l op 1000 km nog nét als acceptabel beschouwd zoals vermoedelijk ook vermeld in de handleiding. Dan zit uw Octavia dus aan de verkeerde kant van de streep. Het is niet duidelijk of u deze Skoda bij de dealer heeft gekocht maar ik zou met de verkoper zeker afspreken gezamenlijk het peil onder controle te houden.

Wanneer na herhaaldelijk peilen en bijvullen blijkt dat de acceptabele fabrieksnorm niet gehaald kan worden, is er sprake van een gebrek en is technisch ingrijpen noodzakelijk.***

Reactie van bocaj:

Goededag.

Google eens op radar probleem motor een aantal tfsi motoren van audi/vag hebben ernstige problemen.
Gr Jaap