Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekt een lekke kachelradiateur ook als er geen warmte van de kachel wordt gevraagd?

Vraag gesteld door op 7 september 2017

Ik merk al enige tijd een vreemde geur via de ventilatie, maar alleen als de climate control niet op koud(er dan buiten) staat. Dus alleen als er warmte wordt gevraagd. Soms krijg ik een moment een extra grote geurgolf als de auto even stil heeft gestaan en ik dan weer start. Als de kachelradiateur lek is, lekt die dan niet als de airco steeds op koud staat? Ik bedoel: stroomt er dan bij gebreke van warmtevraag geen koelvloeistof doorheen zodat hij ook niet kan lekken? Het koelvloeistofniveau staat goed en het is nergens merkbaar nat, dus als hij lekt, is het nog weinig, maar kennelijk ruik je het dan wel.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kachelradiateur.

Wanneer de kachel op ''koud'' staat is er nog altijd koevloeistof in de kachelradiateur aanwezig, eigenlijk net als uw verwarming thuis. Er is echter geen doorstroming omdat deze wordt afgesloten en wordt de kachelradiateur door de koelvloeistof dan ook niet wordt opgewarmd. Maar óók dan kan er sprake zijn van een lekkage maar kan wel wat nadrukkelijker zijn wanneer de kachelstand op ''warm'' staat en de kachelradiateur ook meedoet. En koelvloeistof van bijna 100 graden zou u nadrukkelijker kunnen ruiken dan bij een koude lekkende kachelradiateur, door met name de waterdamp die bij een lekkage vrijkomt.

Het is goed dat u het koelwaterniveau in de gaten houdt. Het kan best een kleine en relatief nog onschuldige lekkage zijn maar u kunt maar beter vinger aan de pols houden. Overigens is de geur van hete koelvloeistof 'n beetje zoetachtig. De ramen kunnen van binnen ook wat vettig aanslaan door de damp die het afgeeft.