Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kunnen banden binnen 1 jaar / max 15000 km versleten zijn?

Vraag gesteld door Petraj1000 op 12 juni 2015

Mijn auto staat nu bij mijn garage voor een APKkeuring, die uiterlijk 19 juni moet . De garage vertelt mij dat de 2 voorbanden aan de binnenkant helemaal glad gesleten zijn, en dus niet door de APK komen, ze moeten vervangen worden. Men adviseert Continental. Maar nog geen jaar geleden (eind juni 2014) heb ik 4 (de door hen geadviseerde) nieuwe banden laten monteren, men zegt ook dat uitlijning gedaan is. Bridgestone Reinforce.
Sindsdien tussen de 12000 en 15000 km gereden.

*Hoe kan het dat er 2 nu al versleten zijn, klopt het verhaal van de garage wel ? Ik deed altijd wel 3 jaar of langer met banden, zij het dat ik dan maar de helft van de tijd gebruikte (had ook winterbanden). Mijn jaarkilometrage is al vele jaren gelijk.
*In hoeverre is dit evt verwijtbaar / kan ik hen zeggen dat ik nu deels niet betaal ? Verkeerd bandenadvies of niet goed uitgelijnd ?
*Heb ik mogelijkheden om het anders op te lossen ? Ik heb nog een week tot APK deadline, en mijn auto nodig voor werk op de ma t/m do ochtenden.

Heel graag zsm advies.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U geeft aan dat de banden aan de binnenzijde versleten zijn. Dit wijst op een verkeerde wielstand. Het is niet meer te achterhalen of de auto vorig jaar uitgelijd is en of dit goed gedaan is. Tijdens het rijden kunnen wielstanden veranderen door bijvoorbeeld een stoeprand maar het is ook niet uit te sluiten dat er tegen uw wiel is gereden terwijl hij geparkeerd stond.

Ik ga er van uit dat er geen verkeerd banden advies gegeven is en heb geen reden om aan te nemen dat de garage iets te verwijten is.

Op dit moment is de enige optie om de wielstanden van de auto te controleren nadat er nieuwe banden gemonteerd zijn.