Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Houdbaarheid (E10) benzine?

Vraag gesteld door Jeroen S op 26 juni 2018

Door omstandigheden rij ik weinig met mijn auto, er zat al eens 1 jaar tussen 2 tankbeurten. Hoe lang is benzine houdbaar, met name E10 ? Ik las iets van 2 weken, daarna ontstaat azijnzuur. Kan E10 mijn benzinepomp hebben aangetast ? Wat belooft Shell/Esso/BP eigenlijk ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de houdbaarheid van benzine.

De bekende maatschappijen melden daar eigenlijk niets over maar E10 zal na 2 weken zeker niet zodanig verontreinigd zijn dat dit problemen gaat geven. Er zijn uiteraard best bepaalde factoren die van invloed kunnen zijn op de houdbaarheid, zoals de temperatuur en opslag van de brandstof. Een volle tank loopt minder kans op veroudering door minder invloed van vocht en zuurstof. Daar kan je dus ook rekening mee houden wanneer je de auto voor een langere periode stalt. Onder die omstandigheden zou je toch van minimaal 6 maanden mogen uitgaan dat de brandstofkwaliteit gegarandeerd blijft.

E10 is aangelengd met 10 procent bio-ethanol. Deze toevoeging kan het verouderingsproces wel wat beinvloeden. In ieder geval meer dan bij de gebruikkelijke 3-5 procent toevoeging bij euro 95.

Nu is 1 jaar tussen twee tankbeurten wel héél summier gebruik. Ik kan me voorstellen dat een auto daar niet altijd probleemloos doorheen komt. De defecte brandstofpomp zou daar ook een gevolg van kunnen zijn en hoeft niet per se in verband gebracht te worden met de veroudering van de brandstof. Maar een auto is gemaakt om regelmatig te gebruiken en kan stilstand feitelijk óók achteruitgang betekenen.

Wat brandstof betreft is mijn advies bij incidenteel gebruik bij voorkeur premium benzine (o.a. Shell V-Power, Esso Synergy en BP Ultimate) te gebruiken. Deze duurdere en wat duurzamere kwaliteit is dan een verstandige investering met minder kans op aantasting van het brandstofsysteem. En met de voorkeur de tankinhoud regelmatig weer aan te vullen, bijvoorbeeld vanaf een halve tank. Zo zijn wat brandstof systeem betreft de risico's zo beperkt mogelijk bij een dergelijk autogebruik.