Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn eigen automerk velgen beter dan op de markt beschikbare velgen

Vraag gesteld door Hans/Nora op 4 november 2015

Waarmee moet ik rekening houden als ik lichtmetalen velgen niet koop bij de eigen autodealer

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt universele lichtmetalen velgen te kopen en vraagt waar u nog specifiek rekening mee moet houden.

Allereerst moeten de velgen aan de juiste velgen specificaties voldoen. Alle afmetingen zoals velgdiameter, breedte, steek maar ook ET waarde moeten overeenkomstig de fabrieksspecificaties zijn. Afwijkingen kunnen van invloed zijn voor het rijgedrag of zelfs veiligheid. Wanneer u echter bij een professioneel bedrijf aanklopt, zal dat risico wel meevallen maar wat betreft de ET waarde (afstand hart van het wiel) wordt daar nog weleens van afgeweken.

Universele velgen zijn kwalitatief niet per se slechter dan originele. Uiteindelijk betrekt de autofabrikant de velgen óók van een toeleveringsbedrijf. Er zijn wel duidelijk kwaliteitsverschillen op de universele markt en verschillende prijscategorieën.

Velgen afkomstig van een Europese fabrikant zijn meestal wel een verantwoorde koop maar wel wat hoger in prijs dan de goedkopere, vaak uit China afkomstige velgen. Er zijn dus zeker goedkopere alternatieven voor originele velgen maar let wel op dat goedkoop géén duurkoop wordt. Een slechte kwaliteit velg heeft méér gevolgen dan alleen de duurzaamheid. Vervelende stuurtrillingen en hoogteslag kunnen weleens een bijbehorende eigenschap zijn van een velg van dubieuze kwaliteit.