Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Seat ibiza sjoemel software problemen met vermogen

Vraag gesteld door Mevr de Bruin op 2 juli 2017

Nadat mijn auto de software update, om de sjoemel software te verwijderen, heeft gekregen heeft hij soms een vertraagde vermogensoverdracht bij laag toerental.
Het komt incidenteel voor dat bij het optrekken de wagen "even" niets doet. Na ongeveer 2 seconden begint de wagen op te trekken en komt heel traag van zijn plaats.
Dit heeft al geleid tot zeer gevaarlijke verkeerssituaties waarbij ik mijn medeweggebruikers dankbaar ben dat zij zo adequaat op deze benarde situatie hebben gereageerd.

Seat Nederland geeft aan dat de update volgens een Duits onderzoek geen gevolgen heeft voor de prestaties van de auto. Vreemd want vlak na de update was het verbruik van de wagen ook sterk verhoogd, wat overigens al weer bijgetrokken is.

Mijn vraag; hebben meer mensen last van dit soort vertraagde vermogensafgifte?
Ik weet dat er veel mensen last hebben van een defecte EGR-klep dus als dat niet ivm deze vraag staat dan graag niet reageren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of ook andere Seat/VW/Skoda bezitters een verschil merken in motorische prestaties ná de sjoemel software verwijdering.

Buiten EGR verhalen horen we verhoogd verbruik, mindere prestaties en een wat minder ''soepel'' draaiende motor wel vaker. Het Duitse onderzoek waar de importeur aan refereert kennen we en was voor ons ook aanleiding aan te nemen dat er géén merkbare gevolgen waren. Toch druppelen dergelijke verhalen zo nu en dan bij ons binnen maar blijft het lastig hard en concreet dergelijke gevolgen aangetoond zichtbaar te krijgen.

Het is goed dat u een dergelijk oproep doet. Meerdere soortgelijke klachten kunnen we voor commentaar altijd voorleggen aan de importeur. Tot nu blijft de reactie dat er géén gevolgen zijn volgens de importeur maar elk aanvullend bericht is welkom die we in z'n geheel voor een reactie weer kunnen voorleggen aan Pon.***

Reactie van Gidion:

Nadat ik de software heb aan laten passen, precies hetzelfde probleem als hierboven wordt beschreven. Meedere malen naar de dealer gegaan, die kunnen het niet oplossen. Seat ibiza 1.2 tdi.