Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade door aquaplaning, waar verhalen?

Vraag gesteld door Marian van W op 2 januari 2018

Ik ben uit de bocht op de s118 tegen een lantaarnpaal gegleden en mijn auto is nu total loss. Het wegdek is daar recent "verbeterd".
Ik reed al voorzichtig want het regende heel hard en het was druk maar het heeft niet mogen baten ik gleed toch. Ik ben er naderhand nog even langs gereden om te kijken of ik misschien een waarschuwingsbord of iets dergelijks had gemist maar er staat nergens iets voor de bocht wel een stuk na de bocht staat een waarschuwing voor gladheid. Wat kan ik hiermee?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw bent onlangs met uw auto uit de bocht gevlogen. Oorzaak: aquaplaning vanwege de vele regen. Gevolg: auto total loss. U vraagt of u de wegbeheerder hiervoor kunt aanspreken.

De wegbeheerder is aansprakelijk voor een gebrek aan de weg dat bij normaal weggedrag een gevaar en een risico op schade opleveren voor de weggebruiker. U kunt daarbij denken aan kuilen of scheuren in de weg. De wegbeheerder moet wel tijd hebben gehad het gebrek te verhelpen of een waarschuwingsbord te plaatsen. De wegbeheerder is niet (of gedeeltelijk) aansprakelijk als hij kan bewijzen dat het ongeluk is te wijten aan het weggedrag van het automobilist slachtoffer.

In uw geval lijkt het niet te gaan om een gebrek aan de weg. Maar dat betekent niet dat de wegbeheerder niet aansprakelijk te stellen is. Wel moet u dan bewijzen dat de schade is veroorzaakt door overmatig water op de weg. Verder moet u aantonen dat de wegbeheerder bekend was met aquaplaning op deze weg en de tijd heeft gehad om dit te verhelpen en/of waarschuwingsborden te plaatsen. Bij de beoordeling van de aansprakelijkheid kunnen een aantal factoren een rol spelen, zoals de staat van uw banden en de snelheid waarmee u reed, mede gezien de weersomstandigheden.

Meer informatie over aansprakelijkheid wegbeheerder vindt u op onze website.