Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

nieuwe Nissan Qashqai 1.2 Dig-T versus 1.6 Dig-T als caravantrekker

Vraag gesteld door trekauto-pk op 13 oktober 2015

Mijn caravan weegt beladen maximaal 1200 kg.
Volgens uw ANWBtestrapport van april 2014 heeft de 1.2 DIG-T een motor met weinig trekkracht (= minpunt!).

In uw autotest van mei 2014 vermeldt u echter dat deze auto prima met een caravan tot 1200 kg overweg kan en dat hij met name onderin voldoende trekkracht heeft en lekker stil is.

In uw test van de 1.6 DIG-T - juli 2015 - kwalificeert u deze auto als overdreven goed, en dat hij alleen een aanvulling is voor wie een zware caravan bezit of van stoplichtsprintjes houdt. Voor alle anderen volstaat nog altijd het - veel voordeligere! - instapmodel.

Hoe verhouden de conclusies in bovenstaande testen zich tot het eerstgenoemde minpunt (= weinig trekkracht)?


Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De beide testverslagen lijken op dat punt inderdaad wat tegenstrijdig. Toch is de trekkracht redelijk tot goed te noemen in combinatie met een caravan van 1200 kg. De test uit april spreekt over minder trekkracht bij hogere versnellingen. De trekkracht is er echter wél maar niet in een té laag toerental in de hogere versnellingen.

Deze motoren zijn betrekkelijk zuinig wanneer de omstandigheden er naar zijn om met een laag toerental in de hoogst mogelijke versnelling te rijden. Vooral in die hoge versnellingen is het dus verstandig bij accelereren een tandje terug te schakelen. Ons advies is per definitie al om in combinatie met een caravan niet te veel en te lang in een laag toerengebied te rijden. Te laag in toeren is in een dergelijke situatie meer motor belastend met vaak óók inwendige motorische vervuiling als gevolg.

Wanneer ik naar beide verslagen kijk meldt het ene verslag over een soepel motorkarakter terwijl de andere test opmerkt dat dit in de hogere versnellingen minder is. Als caravantrekker is deze auto echter gerust aan te bevelen, met het wat ons betreft in combinatie met caravan altijd geldend advies, niet in een te laag toerental te rijden.



***

Reactie van PieterSkip:

Beste Jos, u heeft het over een te laag toerental. Aan welke waarde moet ik dan ongeveer denken.



***

Reactie van Jos van der Drift:

Het maximale koppel komt wel vrij bij 2000 toeren maar wanneer u nét wat meer prestaties vraagt vanwege de omstandigheden, schroom niet om dan boven de 2.500 toeren te rijden. Dat is beter voor de inwendige belasting van de motor, koeling en smering. Wees dus niet bang voor een hoger toerengebied wanneer de Nissan er wat harder aan moet trekken.