Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het mogelijk/verstandig om ruitenwissers te onderhouden met een ruitenwissersnijder?

Vraag gesteld door MaradV op 25 november 2016

Hallo,

Onlangs zag ik een ruitenwissersnijder voorbijkomen (ECOCUT) hiermee is het mogelijk om bij een versleten ruitenwisser het bovenste laagje van het rubber weg te snijden, waardoor weer een intacte rubber laag tevoorschijn komt (en je wisser weer zo goed als nieuw is). Het wegsnijden kan je in maximaal 2x doen per blad, waardoor je dus twee nieuwe ruitenwissers zou besparen.

Het idee van de ruitenwissersnijder klinkt op zich goed, maar vraag me tegelijkertijd af of dit in de praktijk wel echt zo goed werkt? En of het ook verstandig is? Los van het feit dat het snijden netjes moet gebeuren (een paar reviews geven aan dat dit vrij lastig is) kan ik me ook voorstellen dat door het wegsnijden van een laagje rubber je de geometrie van het blad dusdanig wijzigt dat deze niet meer goed werkt. Ook heb ik er nog niet eerder van gehoord/gelezen, dus vraag mij af in hoeverre deze toepassing bewezen is?

Kan iemand mij misschien hier meer over vertellen?

Voor de website van de ECOCUT: https://ecocut-pro.de/

Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ruitenwisser snijder Ecocut.

Ruitenwisser snijder Ecocut
Het is voor ons een een volstrekt nieuw en onbekend product. Hopelijk dat ervaringsdeskundigen zich nog melden met hun bevindingen. Het is natuurlijk wel zo dat het rubber van de zeem onderhevig is aan veroudering. Door weer en wind wordt het materiaal steeds minder flexibel waardoor de wissende werking ook achteruit gaat. Een randje eraf snijden zorgt wel voor een fris contact gedeelte op de ruit, maar de soepelheid van het rubber krijg je er niet beter mee. En veel slechte wissers vallen op doordat een deel van de zeem loslaat. Dan helpt een randje eraf snijden ook niet.

Maar mochten lezers ervaringen hebben dan horen we dat graag!