Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ideaal toerental caravan trekken

Vraag gesteld door marcelzs op 25 juli 2017

Hallo, ik heb de caravantrekker test op jullie site uitgevoerd en was positief. Maar waar het mij om gaat is wat het ideale toerental is voor mijn auto icm de caravan. Ik rij een volkswagen sportsvan highline 92kW/125pk 7 versn. DSG, welke een max. koppel heeft van 200Nm bij 1400tpm. De caravan die ik trek is een Hobby +/- 1350kg. Nu is mijn vraag of ik dan het beste kan rijden met een toerental van rond de 1400tpm. En dus het beste voor de motor is. Hopelijk kunt u mij hierop een antwoord geven.

Met vriendelijke groet
Marcel Zweers

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt met welk toerental u uw caravan het beste kunt trekken.

Uw VW Sportsvan bereikt z'n maximale trekkracht (koppel) al bij 1.400 toeren. Trekkracht genoeg dus én al beschikbaar bij een heel laag toerental. U vraagt of het verstandig is om dan ook rond dat toerengebied te rijden. Ik begrijp uw twijfel en is uw vraag ook zéker een hele terechte.

De motor zal rond 1.400 toeren met een ogenschijnlijk gemak de caravan trekken. In combinatie met een caravan en daarbij ook de hogere motorbelasting is ons advies tóch bewust voor een wat hoger toerengebied te kiezen. Zeker wanneer er motorisch wat meer wordt gevraagd zoals in een heuvel- of bergachtige omgeving of bij een inhaalactie.

Onder dergelijke omstandigheden kunt u er voor kiezen de DSG automaat handmatig een tandje terug te laten schakelen. Een toerengebied van 2.000-2.500 toeren is dan motorisch een betere keuze. Meer toeren is ook wat smering en koeling betreft gunstiger en maakt de motor minder ontvankelijk voor inwendige vervuiling. En wanneer de motor écht noeste arbeid moet leveren, schroom niet om dan gerust de motor boven de 3.000 toeren te laten draaien.

Uiteraard zult u opweg naar uw vakantiebestemming voornamelijk op de automaat rijden zonder verder in te grijpen. Maar het is dus belangrijk wel die situaties te herkennen waarop u handmatig beter kunt anticiperen. We herkennen bij deze gedownsizede motoren regelmatig gebreken die vaak te wijten zijn aan een combinatie van korte afstanden in met name uitsluitend lage toerengebieden. Anticiperen op de gebruiksomstandigheden is dus ons advies, vooral ook in combinatie met een caravan. Niet alleen voor de motor maar óók de transmissie.