Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

winterbanden vervangen bij minimaal hoeveel milimeter?

Vraag gesteld door Paul Wubben op 14 november 2017

Ik rij met zomer en winterwielen set. op de winterwielenset zijn 2 banden 4.1 en 4.3 mm. Volgens de dealer verliezen winterbanden met 4 mm hun winterfunctie. Ik rij 20.000km pj in Nederland, ga niet naar de wintersport (gebieden).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het minimale profiel van een winterband.

De grens van 4 mm worrdt niet door alle merken als kritisch beschouwd. Eer zijn winterbanden waarvan het effectieve winterprofiel doorloopt tot de wettelijke grens van 1,6 mm. Merk en type band kan dus relevant zijn bij dit vraagstuk. Een feit is wel dat waterafvoer wel minder wordt afnemende profieldiepte. Maar dat is bij een zomerband wezenlijk niet anders.

Ik begrijp dat het u alléén om Nederlands gebruik gaat en niet om wintersportactiviteiten. Een zachtere rubbersamenstelling is ook een voordeel wat u bij minder dan 4 mm nog altijd vóór heeft op een zomerband. Op basis van uw gebruik vind ik het niet nodig de banden in dit stadium te vervangen en zijn deze banden nog voldoende functioneel voor gemiddeld Hollands winters gebruik.

Dat zou anders zijn wanneer u wel naar een van de wintersportlanden zou gaan. Winterbanden in Oostenrijk moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben en in Duitsland geldt dat als advies.