Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke velgmaat is het meest geschikt als winterband

Vraag gesteld door NissanQashQairijder op 23 oktober 2018

Als zeer tevreden rijder van een Nissan Qashqai, type Tekna zou ik graag willen weten hoe belangrijk de velgmaat is. Ik ben nu in het bezit van 19inch velgen (225/45/R19) maar ik heb wel eens gehoord dat ik voor winterbanden beter over kan stappen op b.v. 17inch velgen. Met vriendelijke Groet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat een geschikte velg-/bandenmaat is voor een set winterwielen.

Een kleinere velgmaat levert in de regel vaak een smallere bandenmaat op bij een nagenoeg gelijkblijvende afrolomtrek van het gehele wiel. Dat is immers belangrijk voor een de kilometerteller en snelheidsmeter. Een smallere band zorgt voor meer druk per cm2 en daardoor ook méér grip onder gladde of natte omstandigheden. Vandaar dat er bij een set winterwielen vaak voor tenminste één kleinere velgmaat wordt gekozen dan van de zomerwielen.

In uw geval zou u inderdaad voor 17'' kunnen kiezen met als bandenmaat 215/60/17 óf op een 18'' velg 215/55/18. Wat afrolomtrek zijn er geen noemenswaardige verschillen en beide banden zijn inderdaad smaller met het genoemde voordeel. Verder zijn de banden wat wang(zijkant) betreft iets hoger met daardoor ook een fractie meer veercomfort in de band.

Let op: De velgen moeten wel specifiek voor de betreffende Nissan zijn, met de juiste steek, naafgat en ET-waarde.