Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verantwoording bij diefstal van auto tijdens reparatie bij garage

Vraag gesteld door P.A.Spaander op 3 september 2018

Mijn auto is gestolen tijdens de reparatie bij een Bovag garage. Deze heeft hem gestald op de openbare weg. Na de diefstal ontving ik wel een rekening. Moet ik deze betalen en zo ja kan ik dan eigen risico, verlies noclaim korting, kosten wegenbelasting en kosten verzekering over de reparatie periode (1/2 jaar) in mindering brengen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw auto is gestolen terwijl uw auto voor reparatie bij uw garage stond. U moet wel een rekening betalen voor de reparatie.

Als uw auto is ingeleverd bij de garage voor reparatie kan het zijn dat de garage verantwoordelijk is voor deze diefstal. De garage dient namelijk als goed bewaarnemer voor uw auto te zorgen. De vraag is dan bijvoorbeeld of er een veiliger plaats voorhanden was om uw auto te parkeren. De garage moet wel een duidelijk verwijt te maken zijn.

U vraagt of u kosten in rekening kunt brengen, zoals eigen risico. Eigen risico kunt u in rekening brengen als de garage aansprakelijk is voor uw schade. Daarbij moet dus dat verwijt te maken zijn. In dat geval kunt u kosten en schade verhalen en is de garage aan te spreken voor uw schade. U heeft dan echter geen no claim korting, aangezien u uw verzekering niet hoeft aan te spreken of de uitbetaalde schade aan uw verzekering kunt terugbetalen.

Kosten voor wegenbelasting kunt u verhalen als de garage aansprakelijk is, maar alleen voor zover dat ook schade is. Dus niet voor de periode dat de auto nog in uw bezit was of bij de garage stond.

Is de auto gerepareerd, dan heeft de garage kosten gemaakt. Die kosten zijn voor uw rekening. Het zou wel coulant zijn als de garage de rekening kwijtscheld als de garage aansprakelijk is.

Is de garage niet aansprakelijk, dan kunt u geen kosten verhalen en zult u toch de reparatiekosten moeten vergoeden.