Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakgarage nalatig bij oliedrukprobleem?

Vraag gesteld door famhartsema op 18 augustus 2016

Op de terugreis van Spanje heeft in onze Golf 1.2 TSI 2010 (197000km) enkele keren het oliedruklampje geknipperd. In Normandie heeft een VW garage de computer uitgelezen, daar kwamen geen foutmeldingen uit. Olie bijgevuld en verder gereden. Na 300 km weer enkele keren een knippertje van het olielampje. In NL bij de VW-garage weer laten controleren. zij hebben de oliedruksensor vervangen en achteraf gezien niet de oliedruk getest. Na vervanging een week zonder problemen gereden totdat knipperen weer begon. Motor liet afwijkend geluid horen dus meteen gestopt. VW-garage in andere stad maar van dezelfde keten als bovenstaande constateerde een te lage oliedruk en bij nader onderzoek een kapot gelopen krukaslager. Mijn vraag is of de garage die de sensor heeft vervangen iets te verwijten valt?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Op de terugweg uit Spanje ging het oliedruklampje van uw VW branden. In Normandië heeft een garage olie bijgevuld en de computer uitgelezen. Er waren geen storingen. Later in Nederland is de oliedruksensor vervangen zonder de oliedruk te meten. Een week later gaat het oliedruklampje weer branden maar nu maakt de motor ook een vreemd geluid. Blijkt een uitgelopen krukaslager. U vraagt of de garage die de oliedruksensor vervangen heeft iets te verwijten valt.

Alles op een rij had de garage in Normandië al oliedruk moeten meten, dit is namelijk de enige manier om zeker te weten dat de oliedruk in orde is. Zowel de garage in Normandië als de dealer die de oliedruksensor vervangen heeft hebben dus nagelaten de oliedruk te meten.

Afhankelijk van de oorzaak van de lage oliedruk in Normandië had verdere schade mogelijk beperkt kunnen worden.

Het is natuurlijk niet duidelijk wat de oorzaak de 1e keer was van het knipperende olielampje, hoeveel olie er toen bijgevuld is en wat er toen al stuk was.

Misschien dat een technisch onderzoek e.e.a. nog aan het licht kan brengen maar ik acht de kans niet erg groot dat nog te achterhalen is wie voor welke schade verantwoordelijk is.