Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

trekprestaties Kia Sportage 1.6 T-GDI 4wd 122 KW

Vraag gesteld door jcvw op 26 april 2017

In de KCK van juni 2016 (trekauto van het jaar) wordt aangegeven dat de Kia flink puntenaftrek krijgt vanwege de koppeling, hij stinkt enorm op helling. Vraag:Bij welk hellingspercentage manifesteert dit probleem zich en is dit te voorkomen, bijvoorbeeld door met de "flippers" te schakelen of in de sportstand te rijden. Zou dit probleem zich ook voordoen bij het trekken van een caravan van ca. 1200 kg? Kortom is de Kia aan te bevelen als trekauto.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de trekprestaties van de Kia Sportage 1.6 T-GDI 4wd met overigens 130 kW en géén 122 KW zoals vermeld in het betreffende rapport.

De opmerking over deze automaat met dubbele koppeling principe heeft betrekking op het wegrijden vanuit stilstand op een helling van 12%. In dit geval ook met een beduidend zwaardere caravan dan de beoogde caravan in uw geval. In een dergelijke situatie zal er vanuit stilstand er een geringe slip ontstaan in de koppeling om het gehele spul in beweging te krijgen.

De combinatie automaat en 4x4 is daar technisch eigenlijk de reden van. Je kunt niet met de ''flippers'' of sportmodus op anticiperen maar u moet daar niet te ongerust om zijn. Een dergelijke test wordt 'n aantal keren achter elkaar uitgevoerd en uw combinatie zal wat massa betreft 'n stuk lichter zijn. Op basis van uw caravangewicht mag u uitgaan van een combinatie wegrijden vanuit stilstand op helling: zeer goed. De prestaties bij 80/90 km/u met deze combinatie krijgt de conclusie: goed.

Wat mij betreft is deze Kia Sportage dus zeker een aan te bevelen auto in combinatie met de betreffende caravan.***

Reactie van jcvw:

Hartelijk dank voor uw snelle en deskundige reactie. Ik kan hier prima mee verder.