Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start en stop systeem van de auto weigert

Vraag gesteld door RobEnka op 2 maart 2018

Nieuwe auto gekocht. Na een jaar doet de start en stop van de motor het alleen nog na lange autoritten op de snelweg. Na twee jaar helemaal niet meer. In de zomer niet en in de winter niet. Op internet vind ik geen vergelijkbare klacht. In onderhoudsboekje geen info hierover.

Mag ik op basis van het non-conformiteitsbeginsel om een werkend, eventueel geheel nieuw, systeem vragen bij de garage?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een klacht over het functioneren van het start/stop systeem.

Het lijkt er op dat de ladingstoestand van de accu hier een rol in zou kunnen spelen. Het is niet uitzonderlijk dat een matige accu het start/stop gedeelte min of meer plat legt. De accu zelf zou daar de oorzaak van kunnen zijn zonder dat u startproblemen hoeft te hebben.

Tenzij uw gebruiksomstandigheden zodanig zijn dat de auto vaak voor kleine ritjes wordt ingezet. Dan is het niet ongebruikelijk dat er simpel gezegd meer uitgaat dan in en dat de ladingstoestand van de accu het niet verantwoord acht start/stop te activeren. Na een wat langere rit werkt alles echter weer als normaal.

Het feit dat u echter één jaar geen klachten heeft gehad, zou bij gelijkwaardig gebruik start/stop nu óók moeten functioneren. Wat mij betreft dus alle reden om terug te gaan. Zónder andere klachten en met voldoende laadcapaciteit van de dynamo, zou een nieuwe accu dan weleens de oplossing kunnen zijn. En wanneer na inmiddels 2 jaar het systeem helemaal niet meer functioneert, ook niet na een lange rit, lijkt het mij dat er wezenlijk iets aan de hand is. U zou dan mogen eisen dat op basis van uw rijstijl en gebruiksomstandigheden start/stop werkt zoals deze dan hoort te werken.***

Reactie van RGK:

Mijn start/stop systeem werkt niet meer sinds afgelopen winter.Waarschuwing indicator gaf aan sterke ontlading.Auto start nu prima.Accu is 7 jaar oud.Mijn vraag:kan ik de zomer tegemoet tot de winter probleemloos rijden of moet de accu worden vervangen?***

Reactie van RobEnka:

Beste Jos van der Drift,
Bij het afleveren van de auto voor de eerste APK keuringn heb ik gemeld dat het SenS systeem het niet doet. Bij ophalen nagevraagd. Accu was 80% geladen was het antwoord. Mijn reactie was, dus als ik nu op de A30 van Ede naar Amersfoort rijdt en weer terug, zal de moter onder aan de snelweg bij het rode stoplicht stoppen. JA, was het antwoord. Aldus gereden, maar bij stoppen bleef de moter draaien. Dus direct weer afspraak gemaakt voor nader onderzoek. Bleek de sensor die de accu spanning meet kapot te zijn. Vervangen, en het werkt nu naar behoren. Kortom, we hebben ons met een kluitje het riet in laten sturen.
Nu netjes opgelost, mede dankzij uw advies.

Rob***

Reactie van Jos van der Drift:

@RGK

Wanneer de accu de ergste kou van deze winter heeft overleefd zal de zomer 'm een stuk makkelijker afgaan. Je weet het natuurlijk nooit; een accu kan ook spontaan de geest geven maar bij temperaturen boven 0 is er duidelijk sprake van minder inwendige verliezen.