Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn Hymer camper obv Renault Master 3.0 schudt bij het optrekken.

Vraag gesteld door Jan Keller op 9 juli 2016

Bij het wegrijden schudt de voorzijde van de camper. Dit uitsluitend als je doortrekt in de tweede versnelling. Het meest voelbaar op het moment dat optrekken in tweede versnelling en stuurbeweging samengaan. Vooral bij rustig wegrijden. Daarna is het schudden weg en ligt de camper uitstekend op de weg en is koersvast. Mogelijk kan iemand mij een mogelijke oorzaak geven. Stuurinrichting, stabilisatorstang??????

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een schuddende camper, voornamelijk bij optrekken in de tweede versnelling.

Er is een aantal mogelijke oorzaken. Het zou kunnen dat één van de aandrijfassen wat speling heeft op de homokineet. In een dergelijke situatie komen er nogal wat krachten vrij waardoor een as met wat speling een schuddend effect kan opleveren in de aandrijflijn. Stuurbewegingen kunnen daar dan ook effect op hebben.

U zou de oorzaak ook kunnen zoeken in de motor- of versnellingsbakophanging. Een slappe of defecte motor- of bakophanging kan onder degelijke belastende omstandigheden óók de boel doen laten schudden. Maar de wielophanging en stuurinrichting zouden ook nader bekeken moeten worden. Nader onderzoek is dus noodzakelijk maar dit zijn de mogelijke oorzaken.