Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijden in een auto met een buitenlands kenteken of buitenlands rijbewijs

Het rijden in een auto met een buitenlands kenteken of buitenlands rijbewijs kan voor veel vragen zorgen. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste haken en ogen.

Erkenning rijbewijs en rijden in ander land

Geldige rijbewijzen die zijn afgegeven in een EU-lidstaat of EVA-land (Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland) worden over en weer erkend. Of je met dit buitenlandse rijbewijs in een ander land mag rijden, hangt af van je verblijfsduur.  

Ingeschreven in Nederland? 

Ben je niet ingeschreven in Nederland, dan mag je met een geldig buitenlands rijbewijs tijdens een toeristisch verblijf in Nederland rijden. Als de categorieën op het buitenlandse rijbewijs anders zijn ingedeeld dan de categorieën A, B, C, D en E, is het verstandig om naast het buitenlandse rijbewijs een Internationaal Rijbewijs te tonen. 

Verhuis je naar Nederland en ben je hier ingeschreven, dan mag je nog een tijd met dit ‘buitenlandse’ rijbewijs rijden. Hoe lang, hangt af van waar het rijbewijs is afgegeven. Voor EU-lidstaten en EVA-landen is dat 15 jaar. Daarna kunnen rijbewijzen omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs.

Voor andere landen geldt dat je het buitenlandse rijbewijs nog 185 dagen mag gebruiken. Daarna kun je het rijbewijs soms omwisselen, maar moet je meestal opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR. Het kan verstandig zijn om in dat geval ook een paar rijlessen te volgen voordat je de examens doet. 

Meer info: Rijden met een buitenlands rijbewijs: hoe zit dat? | ANWB  

Buitenlands kenteken 

Ben je in Nederland ingeschreven, dan mag je in Nederland niet rijden in een auto met een buitenlands kenteken, behalve als je een vrijstelling hebt voor kortstondig gebruik. Deze vrijstelling kun je aanvragen via de Belastingdienst voor maximaal 14 aaneengesloten dagen en één keer per jaar. Wil je de auto toch in Nederland gebruiken, dan moet je de auto registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting (BPM en MRB) betalen (dat wil zeggen: de auto importeren). 

Ben je niet in Nederland ingeschreven, dan mag je maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in je auto met buitenlands kenteken. Hier hoef je geen vrijstelling voor aan te vragen. 

Ben je hier tijdelijk voor stage, studie of werk, dan mag je in een auto met buitenlands kenteken rijden. 

Hoe zit het met de verzekering?    

Iemand met een geldig buitenlands rijbewijs mag tijdens een toeristisch verblijf in Nederland in jouw Nederlands gekentekende auto rijden. De auto moet dan minimaal WA-verzekerd zijn en je hoeft je autoverzekeraar in principe niet op de hoogte te stellen.

In het buitenland kan dat anders zijn. Een buitenlands gekentekende auto is over het algemeen ook minimaal WA-verzekerd, maar in sommige landen moet je bij het lenen van een auto zorgen dat jij als bestuurder op de verzekering van de uitlener wordt bijgeschreven (zoals in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk) of moet je tijdelijk een eigen verzekering afsluiten.  

Het advies is om bij de buitenlandse verzekeraar na te (laten) vragen of jij als lener verzekerd bent, en zo ja welke dekking er is.

Tips bij auto (uit)lenen

Leen jij je auto aan iemand uit of rijd je zelf in een auto van iemand anders, dan zijn er – naast de autoverzekering -  nog andere zaken om op te letten. Wat wordt er vergoed bij schade? Ben jij als bestuurder verzekerd, en hoe zit dat met de overige inzittenden? Maak ook goede afspraken over de kosten van technische mankementen en over bekeuringen. 

Lees meer:  
Auto uitlenen: hoe zit dat met de verzekering?  
Auto uitlenen: waar moet je op letten? 

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Heb jij wel het juiste pakket? 

Pechhulp in je woonplaats is belangrijk als je deze zomer thuisblijft. Ga je juist de grens over? Ook dan wil je zeker zijn van hulp en vervangend vervoer bij pech. Zo kom je veilig weer thuis.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Vraag de ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card aan met het eerste jaar extra voordeel.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!