Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik plug-in hydride zonder opladen

Vraag gesteld door Peter Koenders op 14 maart 2018

Ik kan een aantrekkelijk BMW 225ex hybride occasion kopen. Echter moet ik parkeren in een parkeergarage, waarin geen mogelijkheid voor opladen bestaat. Op straat in de buurt opladen is om persoonlijke redenen tamelijk moeilijk. Vragen zijn:
Of ik de auto dus kan gebruiken zonder opladen aan een paal, dus alleen met de benzinemotor.
Of dat sowieso verstandig is, met name wat betreft de invloed verbruikscijfers en actieradius (inhoud tank 36 liter).
Of dit de levensduur en betrouwbaarheid van de motoren beïnvloed.
Bij voorbaat mijn dank voor uw advies

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een BMW 225XE iPerformance Tourer. Dat is een plug-in hybride: de auto heeft een verbrandingsmotor gecombineerd met een elektromotor. Het accupakket wordt door de motor opgeladen maar kan ook aan een laadpaal of gewoon stopcontact worden geladen. In dat laatste geval is de auto het minst vervuilend en het schoonst voor de omgeving waar hij rijdt. De auto kan met een volledig opgeladen accu zo'n 30 tot 50 kilometer volledig elektrisch rijden.

U schrijft dat u geen gelegenheid heeft om de auto extern op te laden. Dat is technisch geen probleem, maar daarmee laat u wel kansen liggen. Een belangrijke functionaliteit van de auto blijft onbenut. Het verbruik zal omhoog gaan (de auto weegt 1635 kg) en de actieradius omlaag. Voor de levensduur en betrouwbaarheid van de motoren zie ik geen problemen.

Maar persoonlijk zou ik ervoor kiezen de auto te laten rijden door iemand die wel in de gelegenheid is om hem regelmatig op te laden, en zelf te kiezen voor een auto die ook bij uw persoonlijke situatie past. Dat kan bijvoorbeeld een niet-plugin hybride auto zijn of bij weinig kilometers per jaar een 'gewone' 2-serie.