Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen bij gebroken EGR klep?

Vraag gesteld door Michel09 op 12 december 2016

Betreft Opel Vivaro. Diesel. Vier jaar oud. Km stand ongeveer 130.000. Altijd in onderhoud geweest bij een officiële Opel dealer.
Vandaag is de EGR klep plotseling afgebroken. De reparatiekosten hiervan worden geschat op zo'n 1800 euro! De Opel garage begrijpt ook niet waarom deze klep zo plotseling is afgebroken. Ik mag er als consument toch van uitgaan dat zoiets langer meegaat dan 4 jaar. Ondanks het feit dat de garantie periode is afgelopen wil ik toch kijken of ik hier, vooral omdat de garage ook zeer verbaasd was ( heb ook niemand op internet gevonden bij wie hetzelfde is gebeurd), compensatie voor kan krijgen. Hoe moet ik dit aanpakken? Kunt u mij advies geven? Daar zou ik zeer blij mee zijn!

Michel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een afgebroken EGR klep bij uw Opel Vivaro.

Ik kom vaker tegen dat er een klepje bij de Vivaro afbreekt van de EGR en vervolgens bij de turbo terecht komt waar nog meer schade ontstaat. Dit is alles bij elkaar wel een buitensporig gebrek en heeft feitelijk niets te maken met gebruikersslijtage. Op zich ook logisch dat u voor een compensatie gaat.

U zou nog kunnen overwegen dit gebrek voor te leggen aan de Geschillencommissie waarbij een uitspraak voor een volledige vergoeding niet eens uitgesloten is. Een uitspraak laat wel de nodige maanden op zich wachten maar uiteraard kan in de tussentijd de auto gewoon gerepareerd worden.

U zou ook kunnen gaan voor een wat snellere afhandeling door de dealer te verzoeken met een coulance voorstel te komen. Wat mij betreft zou u dan moeten inzetten op een gelijkwaardig deel voor de dealer, importeur en klant. Wanneer u niet verder komt dan een fifty/fifty verdeling is dat wat mij betreft ook niet onredelijk.

Voor het gehele plan van aanpak zie ook Stappenplan klachten na aankoop.