Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeergeld betalen tijdens opladen elektrische auto?

Vraag gesteld door RonM op 22 augustus 2017

Sinds vorige week rijd ik in een volledig elektrische auto. Nu heb ik ooit gehoord dat je geen parkeergeld hoeft te betalen wanneer je je auto bij een laadpaal aan het laden bent. Is dat nog steeds zo? En is daar een algemeen beleid voor, of regelt elke gemeente dat afzonderlijk?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe het zit met het wel-niet betalen van parkeergeld indien u uw elektrische auto bij een laadpaal aan het laden bent. Ook wilt u weten of de regels op dat gebied in iedere gemeente hetzelfde zijn.

In 2014 was het in veel gemeenten in Nederland mogelijk om gratis te parkeren met een elektrische auto bij een laadpaal. Dit, ter stimulering van de aanschaf van elektrische auto's.  Inmiddels is dat in een aantal gemeenten veranderd. Zo moet er in de grote steden ook bij een elektrisch laadpunt gewoon een parkeerkaartje aangeschaft worden. Omdat er rondom het elektrisch laden en parkeren per gemeente andere regels kunnen gelden is het advies om goed naar de borden bij de elektrische (parkeer)plaatsen te kijken en/of de betreffende gemeente te contacteren voor meer informatie.