Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik laten onderzoeken of er schade is aan mijn motor omdat er verkeerde olie in is gedaan?

Vraag gesteld door peet25 op 7 april 2017

Een officiële dealer heeft bij een servicebeurt verkeerde olie gebruikt bij de verversing. De Importeur heeft mij schriftelijk bevestigd dat dit inderdaad de verkeerde olie is. Voor de eventueel benodigde bewijsvoering heb ik ook de factuur van de dealer met de gebruikte maar verkeerde olie. Ik kan natuurlijk de verkeerde olie laten verversen door de juiste olie, maar dan is voor mij de vraag: heb ik inmiddels al schade aan de motor en is dit middels onderzoek aan de motor en/of olie-analyse te onderzoeken? En zo ja hoe en bij welke onafhankelijke instantie kan ik dit het beste laten uitvoeren? Mocht u aanvullende gegevens nodig hebben zoals motortype en olie specs dan kan ik deze aan u verstrekken. Ik stel deze vragen ter voorbereiding van het ANWB-stappenplan "onderhoud en reparatie". mvg peet25

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is een motor te onderzoeken op de mogelijke gevolgen van verkeerd toegepaste olie.

Motorische schade is eigenlijk alleen relevant om te onderzoeken wanneer er duidelijke signalen zijn die in die richting gaan. In een dergelijk onderzoek zal de motor deels gedemonteerd worden door een beëdigd expert die voor zo'n onderzoek wordt ingehuurd. In dit stadium lijkt me dat volstrekt zinloos omdat er feitelijk (nog) niets aan de hand is.

Het is goed dat zowel importeur als dealer de verkeerde olie erkent en dat dit ook zwart op wit staat. Mocht u in de toekomst tóch hieraan gerelateerde klachten krijgen, zou u desnoods via een rechtsbijstandsverzekering of Geschillencommissie een beroep kunnen doen op een expertisebureau voor nader onderzoek.

Wellicht is dat allemaal nog zeer voorbarig maar is het goed dat u verkennend bezig bent. Misschien kunt u nog aangeven om welke oliesoorten het gaat en hoeveel kilometers de verkeerde olie is gebruikt. Misschien kunnen we op basis daarvan nog de mogelijke risico's nader bekijken en inschatten.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Vraagsteller peet25 heeft hierop gereageerd in een nieuw topic. Reacties op vragen en antwoorden zijn zeer welkom, maar wel graag in het bestaande topic. Zo houden we het platform overzichtelijk.