Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan en mag een Fiat Panda een kleine caravan trekken

Vraag gesteld door Hans Haijen op 20 juli 2018

Ik heb een Fiat Panda 1.2 Edizione Cool uit 2008 met trekhaak. Volgens het kentekenbewijs mag deze 800 kg trekken. Ik heb ook een Kip Compact EK37 caravan, 1,80 m breed en inclusief laadvermogen 900 kg. Mag en kan ik met deze Fiat mijn caravan trekken als ik zorg dat hij niet zwaarder weegt dan 800 kg? Zo ja, wat zijn de beperkingen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een auto-caravan combinatie.

De auto mag 800 kg trekken, de caravan mag 900 kg wegen. Zolang u de caravan onder de 800 kg weet te houden mag u deze trekken met de Panda. Het werkelijke gewicht is namelijk bepalend als het gaat om overschrijding van de maximum aanhangwagenmassa van de auto.

800 kg is dan de max voor de caravan, ik zou hem zo leeg mogelijk houden en bagage voor zover mogelijk in de auto meenemen. Zo blijft de gewichtsverhouding optimaal, een zwaardere trekauto geeft stabiliteit.

Beperkingen? Het motorvermogen van de Panda is met 60 pk magertjes, dat geldt ook voor de maximaal 88 Newtonmeter aan trekkracht. Dat vereist aanpassing in schakelgedrag (toeren maken) en van uw verwachtingen van de prestaties, zeker op de snelweg.