Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een aircopomp defect gaan door een defect aan de dynamo dan wel multiriem

Vraag gesteld door bebobsky op 19 mei 2015

Onlangs brak de multiriem van onze auto met aanzienlijke motorschade tot gevolg. Een aantal maanden terug was de dynamo vervangen en de garage kwam tot de conclusie dat door een fabricagefout van de dynamo de multiriem het had begeven. Omdat het motorblok moest worden vervangen en de garage de kosten wilde verhalen op de leverancier van de dynamo is een onafhankelijke expert ingeschakeld die de conclusie van de garage bevestigde. De motor is dan ook kosteloos vervangen.
Toen de motor was vervangen ontdekte de garage dat de aircopomp stuk is (bij een hoger toerental draait die niet meer geloof ik) en dat dit dus eigenlijk de oorzaak was van het breken van de multiriem en niet een fabricagefout van de dynamo.
Maar zou het niet kunnen zijn dat door de fabricagefout van de dynamo en het breken van de multiriem de aircopomp stuk is gegaan. Volgens de garage is dit onmogelijk. Ik wil dit weten omdat ik wil weten of de garage de kosten voor het vervangen van de aircopomp voor in rekening moet nemen. En kan je trouwens tijdens het rijden horen dat deze pomp vastloopt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Om welke auto gaat het?***

Reactie van bebobsky:

Renault Laguna***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Van het breken van een multiriem krijg je normaliter geen motorschade, maar bij sommige Renault-motoren kunnen delen van de gebroken multiriem de distributieriem raken, wat de motorschade verklaart. Het defect aan de aircopomp kan niet veroorzaakt worden door het breken van de multiriem. Andersom wel, de multiriem kan breken als componenten die aangedreven worden door die riem (dus de dynamo en aircopomp) zwaar draaien of vastlopen. Dat is nu het geval bij de aircopomp. dat kan op zichzelf staan (en later zijn ontstaan), het kan ook de veroorzaker zijn. Achteraf is dat moeilijk vast te stellen.