Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is er een causaal verband tussen het kapotgaan van de Multi Air Module bij een Alfa Mito, 2 weken na het uitvoeren van de grote beurt?

Vraag gesteld door Zwijndrecht op 26 april 2016
  • De wagen is bij de dealer gekocht en heeft er ook al zijn onderhoud gehad
  • De grote beurt incl het vervangen van de distributieriem kosten EUR 1.200.
  • Het vervangen van de Air Module Unit kost uiteindelijk EUR 860, na verrekening van kleine korting.
  • Navraag en diverse forums hebben mij geleerd dat het kapot gaan van de Multi Air Module zeker gerelateerd kan worden aan het gebruik van bepaalde olie en/of de verkeerde hoeveelheid toegevoegde olie.
  • De dealer en importeur hebben verklaard dat het onderhoud conform de richtlijnen is uitgevoerd en dat het een typisch geval van pech is.

Het geheel voelt niet goed en derhalve ben ik benieuwd naar uw mening en eventueel advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een defecte multiair module gerelateerd kan worden aan de recent uitgevoerde onderhoudsbeurt.

Ik begrijp dat het onderhoudsverleden volgens schema is uitgevoerd conform de richtlijnen van Alfa Romeo. U zou écht een aantoonbare reden moeten hebben waaruit zou moeten blijken dat de dealer ergens tekort is geschoten en dat een defecte module daar het gevolg van is. Ik acht die kans echter uitgesloten omdat deze module duidelijk een zwakke schakel is.

Bij achterstallig onderhoud zal het vingertje bij een dergelijk gebrek al gauw richting de berijder gaan met wellicht inwendige vervuiling als oorzaak. Bij een goed onderhouden auto zou je dit defect kunnen interpreteren als een buitensporig gebrek waar u misschien een langere levensduur van had mogen verwachting. Ik begrijp dat er een kleine tegemoetkoming in de kosten aangeboden is. Op basis van de leeftijd en kilometerstand wil ik graag kijken wat redelijk zou zijn. Misschien dat u op basis van het non conformiteitsbeginsel nog iets zou kunnen.***

Reactie van Zwijndrecht:

Dank voor uw snelle reactie.

Bouwjaar is Feb 2010.
Kilometerstand is 66.586***

Reactie van Jos van der Drift:

Op basis van een goed onderhouden auto zou u redelijkerwijs mogen verwachten dat het betreffende onderdeel toch minstens het dubbele aan leeftijd en kilometers mee had moeten kunnen gaan. Ik weet niet wat u als coulance is aangeboden maar de totale kosten voor deze reparatie zou op fifty-fifty basis redelijk zijn. Misschien zou u bij uw dealer met deze motivatie nog tot een reëlere vergoeding weten te komen.