Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoe weet ik of mijn VW DSG 4-motion in 2 of 4 wielaandrijving staat?

Vraag gesteld door dodal op 18 juli 2018

Uit het instructieboekje van mijn VW Tiguan 1.5 DSG 4-motion met 150 pk kan ik niet opmaken hoe je kunt zien of de wagen in 2 of 4 wielaandrijving staat. Dit maakt nogal wat uit in het brandstofverbruik. Er wordt beweerd dat hij in 2 wielaandrijving staat (alleen voor) met de draaiknop in "ON ROAD" en de stand "ECO" of "NORMAL" in het scherm aangetipt. Bij alle andere standen staat hij dus in 4 wielstand. Kan iemand dit bevestigen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe u weet of uw Volkswagen Tiguan 4MOTION in 2 of 4 wiel drive staat.

Op de website van VW vindt u 4MOTION in 10 punten.

4MOTION werkt met een situatieafhankelijke krachtverdeling. De 4MOTION-vierwielaandrijving werkt met een innovatieve lamellenkoppeling die de kracht traploos tussen de voor- en achterwielen verdeelt. In normale omstandigheden wordt de nieuwe Tiguan voornamelijk via de voorwielen aangedreven, om energie te besparen. Zodra er echter een tractieverlies dreigt, worden de achterwielen in fracties van een seconde mee ingeschakeld. Daarom geldt het 4MOTION-systeem als permanente vierwielaandrijving. De verdeling van de aandrijfkracht over de vier wielen wordt al actief nog voor een van de wielen effectief gaat doorslippen. Zo is een verlies aan trekkracht nagenoeg uitgesloten. Ter informatie: Terwijl heel wat automobilisten bij vierwielaandrijving nog steeds uitgaan van lastverdelingen van 100:0 (of 100% van de aandrijfkracht naar de voorwielen in normale omstandigheden) en 40:60 (maximaal 60% van de aandrijfkracht naar de achterwielen), maakt het gebruik van moderne regelsystemen al lang een zeer precieze en traploze verdeling van de aandrijfkracht over de vier wielen mogelijk. En dat, zoals gemeld, nog voor er überhaupt een kritische situatie optreedt. Er bestaat geen vaste verhouding in de verdeling van de aandrijfkracht, die permanent aan de actuele rijsituatie wordt aangepast. Indien een wiel toch doorslipt, wordt de kracht meteen naar het wiel gestuurd dat de kracht wel kan overbrengen.

Alleen de off-road en de snow modus leveren een 4 wiel aangedreven stand op waarbij ook de aandrijfstrategie wordt aangepast zodat reactie op gaspedaal en schakelpatroon merkbaar verandert.

In normale omstandigheden wordt de nieuwe Tiguan voornamelijk via de voorwielen aangedreven, om energie te besparen.

Er is geen melding op het dashboard omdat er geen echte 2 wd stand is. In elke modus worden indien nodig de achterwielen bijgeschakeld.