Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe isoleer je brandstofpomp VW Polo 1.2 tdi Bluemotion?

Vraag gesteld door Anco Luteijn op 16 december 2015

Fluitende brandstofpomp is buitengewoon hinderlijk en dealer wil alleen tegen forse betaling (meer dan € 500,-) pomp en leidingen vervangen.
Heb geluid heb ik enigszins geïsoleerd door middel van plastiek zakje gevuld met zand op de pomp te leggen. Pomp zit onder achterbank. Zijn er betere oplossingen om geluid te isoleren. Holle ruimte onder achterbank met PUR opvullen bijvoorbeeld?

En zijn er wel VW dealers die coulance of iets dergelijks toepassen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u het bijgeluid van de brandstofpomp van uw Polo Bluemotion gedempt kan worden.

Fluitende pomp
Een fluitende pomp is bij de betreffende Polo en zijn soortgenoten van Seat en Skoda geen onbekend verschijnsel. Er zijn meerdere soortgelijke klachten over een rumoerige pomp. In een enkel geval is een dealer in de garantietermijn nog weleens tot vervanging overgegaan, maar meestal wordt het afgedaan als een producteigenschap. Er zou inmiddels wel sprake zijn van een gemodificeerd exemplaar. Of coulance misschien nog een optie is hangt af het bouwjaar en moet formeel bij de leverende partij. Als dat de dealer betreft is het in ieder geval een poging waard. Wellicht blijft men het echter gooien op een producteigenschap en géén gebrek.

Schuimplaten
Wat het isoleren betreft denk ik dat pyramide absorptie schuimplaten wellicht het meest geschikt is. Dit materiaal is ook makkelijk op maat te knippen en eenvoudig te koop bij de gemiddelde doe-het-zelf winkel. Purschuim lijkt me geen goed alternatief om de holle ruimte mee op te vullen.

 


***

 

 

 

Reactie van Kamal:
Hallo,

Ik heb dezelfde probleem met dat geluid en ik stoor me er echt heel erg aan. Ik las net een bericht van ANWB dat je absorptie schuimplaten kan plaatsen. Kan iemand mij uitleggen hoe je dat moet doen. Want ik ben bereid om dat wel te gaan doen dan. Ik wacht op een antwoord

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Anco Luteijn:
Ik heb het voorval aan de VW dealer laten weten. Servicemedewerker zei het te moeten melden aan importeur Pon en mijn eis voor kosteloze reparatie, cq vervanging met een nieuwe pompversie inclusief de verbeterde aanloopleidingen. Heb Pon dit voorgelegd die mijn verzoek afkeurde. Vervolgens daarmee terug naar de dealer. Conclusie: dealer bericht de vervanging gratis uit te voeren, Pon de nieuwe pomp en zij het werk. Opgelost. Tip: emailverkeer is belangrijk en uiteraard ook beleefd blijven. Betrof VW 1.2 diesel bluemotion bj 2011.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Dat is in ieder geval goed nieuws. Het is dus belangrijk de dialoog aan te gaan met de dealer.

Het geluid komt in de regel onder de achterbank vandaan. Met dat ''eierdop-achtige'' schuimrubberen isolatiemateriaal onder de achterbank zal dat wellicht het ergste geluid wel weghalen. Maar het mooiste is natuurlijk een gemodificeerde pomp en leidingen als coulance!

 


***

 

 

 

Reactie van Kamal:
Hallo anco luteijn,

Ik ben vandaag ook naar de dealer gegaan en heb het probleem voorgelegd, maar hun willen niks doen alleen op betaling. Ik moet hun werkuren betalen en dan nog zelf de onderdeel kopen. Wat heb jij tegen hun gezegd dat ze jou hebben geholpen. En naar welke dealer ben jij gegaan, zou je mij het adres willen geven dan is bij hun het probleem bekend.

Voor Jos heb ik ook een vraag, jij had het over geluid isoleren. Kan je dat allemaal zelf isoleren of heb je het door iemand anders laten doen. Zo ja, kan je mij aub uitleggen hoe je dat hebt gedaan.

Ik hoop dat ik snel antwoord van jullie kan krijgen, ik zit er namelijk echt mee.

 


***

 

 

 

Reactie van Anco Luteijn:
Kamal,

Ik kan je niet heel veel meer toelichten. Achtergrond, hetgeen misschien ook voor jou geldt is, dat ik de auto in 2011 nieuw kocht bij deze dealer en daar al jaren klant ben. Dat gegeven beïnvloedt hun bereidheid tot coulance. Voordien heb ik de consumentenbond geraadpleegd. Deze zeiden dat je mag verwachten dat het product gedurende vele jaren naar behoren en naar verwachting functioneert. Bij aanschaf van de auto en eerder tijdens een proefrit met een demoauto was er geen piep te horen. De dealer vermeldt ik niet. Het liefst hanteren zij een persoonlijke aanpak om meerdere claims te vermijden. Ga je mogelijkheden na, mede tav. de geschiedenis die je met je dealer hebt en laat de redelijkheid inzien. Het traject om tot dit resultaat te komen was circa 4 weken. 1. servicemonteur advies vragen, 2. mail met klacht en gewenste oplossing mailen 3.Bij verwijzing naar PON mail sturen en reactie vragen. 4. Reactie Pon doormailen naar dealer en een reactie vragen. Laat mondeling doorschemeren dat je weet wat je rechten als consument zijn. Geef dealer tijd zaak intern te bespreken. Veel succes en vr. groet, discussie voor mij gesloten.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Wanneer je de ruimte onder de zitting van de achterbank vrijmaakt, zou je daar de isolatie kunnen aanbrengen. Desnoods met dubbelzijdig tape vastplakken. Misschien is deze geluidsisolerende vloermat het meest geschikt en ook goed op maat te snijden.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Kamal:
Hallo Jos, heb je dit zelf ook gedaan in je auto en heeft het gewerkt? Of heb je deze informatie van iemand gekregen.

Voor anco heb ik ook een vraag, hebben ze jou uiteindelijk een nieuwe pomp gegeven? Zo ja, hoor je nog geluiden uit je brandstofpomp?

 


***

 

 

 

Reactie van Anco Luteijn:
Kamal,

Zie mijn eerdere antwoorden hierboven. Inderdaad pomp én (bredere) aanloopleidingen zijn vervangen. Alles zonder kosten, nieuwe pomp, leidingen en werk. De eerste week dacht ik nog piepen te horen, ben er nog eens mee teruggeweest, een proefrit met de chef monteur gemaakt en geconcludeerd dat de piep nu minimaal was. Het zat met name nog in mijn hoofd, hersenen werken zo blijkbaar. Besef dat de brandstofpomp onder de achterbank in het interieur zit, dus dichtbij je gehoor.

Zelf isoleren heeft niet goed geholpen, ik deed dat met diverse middelen, ook een isolatiemat, rockwool en later met een plastiek zakje met fijnzand dat zich om de pomp vormde. De Rockwool op maat knippen en onder het plastiek kapje onder de achterbank plaatsen beviel me nog het beste. Het is ook goedkoop. Punt blijft dat het geluid versterkt door de montage van de pomp in de tank, aan de carrosserie. Dat is moeilijk te doorbreken.