Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het differentieel van mijn Range Rover Evoque van bouwjaar 2012 moet vervangen worden vanwege slijtage, aldus de Land Rover dealer/garage.

Vraag gesteld door DonMujeriego op 16 augustus 2016

Ik vind het opmerkelijk dat een differentieel vervangen moet worden in een auto die amper 4 jaar oud is vanwege slijtage aan het differentieel. Mijn vraag aan de expert is, of een differentieel van een auto van 4 jaar, al zo snel slijtage kan hebben, waardoor het differentieel vervangen moet worden.

Ik rij overigens nooit off-road, de auto heeft maar ca. 92.000 km op teller staan, en de vervanging zal €1500,- kosten, en de auto heeft altijd de reguliere kleine en grote beurten op tijd gehad.

Mij tweede vraag is: hebben mechanische onderdelen van Land Rover geen langere garantie, dan de garantie van 2 jaren?

In afwachting van uw reactie, verblijf ik,

Met vriendelijke groet,

Don

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na 4 jaar en 92.000 km moet een differentieel van uw Range Rover Evoque vervangen worden.

Uitgaande van normaal gebruik en onderhoud is 92.000 km wel snel voor een differentieel.

Wat is de oorzaak van het defect?

Een redelijke verwachting voor een differentieel is 150.000 km. Uitgaande van een eigen gebrek zou een tegemoetkoming van de verkoper dus zeker op zijn plaats zijn.***

Reactie van DonMujeriego:

Beste Leo,

De dealer zegt dat het differentieel geluid maakt door slijtage. Voor zover ik weet is er geen sprake van een eigen gebrek geweest.

Ik hoor graag van je of het differentieel al na 92.000 km geluid kan maken vanwege slijtage.

Met vriendelijke groet,

Don***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Een eigen gebrek wil zeggen dat er geen oorzaak van buitenaf is zoals verschillende profieldiepte of bandenmaten.

U mag van een differentieel verwachten dat het minimaal 150.000 km mee gaat zoals ik reeds in mijn vorige antwoord schreef.
Een tegemoetkoming van de verkoper zou dus op zijn plaats zijn.***

Reactie van DonMujeriego:

Beste Leo,

Waardoor kan de slijtage van het differentieel ontstaan zijn. Kan een tekort aan olie in het differentieel de oorzaak van de slijtage zijn?

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Don***

Reactie van Jos van der Drift:

Een overmatige slijtage kán veroorzaakt worden door gebrek aan olie maar dat moet dan ook wel worden vastgesteld. Een lekkage zou een indicatie kunnen zijn van een versneld slijtage proces door te weinig smering. Wanneer dat allemaal niet het geval is en er sprake is van een differentieel die gewoon ''op'' is zónder aantoonbaar verkeerd gebruik en onderhoud, is zoals mijn collega al meldde, er sprake van een buitensporig gebrek en mag u een coulant gebaar verwachten van de verantwoordelijk dealer. Wanneer de dealer niet komt met een bevredigende compensatie zou de Geschillencommissie de aangewezen partij kunnen zijn voor een bindende uitspraak.

Zie ook; Stappenplan klachten na aankoop.