Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK Keuring

Vraag gesteld door sjanne55 op 4 augustus 2017

Hallo.
Ik heb een vraag over de apk keuring.
Mijn dochter heeft 27-07-207 haar auto laten keuren en hij kwam niet door de keuring het lampje van de EGR brandde op het dashboard.
Ze heeft dat bij een andere garage laten repareren kosten 850 euro
Ze is toen terug gegaan naar de garage waar ze de auto had laten keuren en de hadden geen tijd om de auto opnieuw te keuren en je zou toch zeggen dat ze de auto alleen maar hoefde af te melden maar nee hij moest hellemaal opnieuw gekeurd worden.
Ik heb toen met de garage telefonisch contact gemaakt en ze zijden dat dat normaal is want de eerste keuring was een moment opname keuring want zij hij er had van alles kapot kunnen gaan in die paar dagen tussen de keuring en reparatie
Mijn dochter gaat vandaag met de auto op vakantie dus dat kon nu niet doorgaan heeft ze uitgelegd bij de garage maar ze hadden echt geen tijd.
Na veel telefoontjes gepleegd te hebben kon ze bij een garage terecht in Tilburg 25 km uit de buurt en wat vinden ze daar een gladde band aan de voor kant en ze moest twee nieuwe banden pakken anders zou hij niet goed gekeurd worden.
Uit eindelijk 1100 euro armer geworden.
Wat ik niet snap als je auto goed gekeurd is en je verlaat de garage dan kan er toch ook van alle kapot gaan en daar kan ik dan een jaar mee blijven rijden over een moment opname gesproken.
Mag dit en klopt het wat de eerste garage heeft gedaan ze heeft nu wel twee keer de keuring betaald en waarom hebben ze niet gezien dat er een gladde band op de auto zat.
Groeten Jan van Helvert

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft vragen over de APK.

Een garage heeft het recht om een APK-afmelding zonder direct voorafgaande keuring te weigeren. Het is bovendien niet de procedure.

In de paar dagen tijd tussen de keuring en de afmelding kunnen er defecten zijn opgetreden. Als de garage de auto goedkeurt en afmeldt komt hij in aanmerking voor een steekproef door de RDW. Als dan blijkt dat de auto onterecht is goedgekeurd kan dat gevolgen hebben voor de garage.

Of de band terecht is vervangen kan ik niet beoordelen. De minimale profieldiepte is 1,6 mm. Wij adviseren banden eerder te vervangen. Als de band nog wel door de keuring komt, maar al dichtbij de toelaatbare profieldiepte zit, moet de keurmeester een reparatieadvies geven.

Uw dochter heeft nu twee keer de keuring moeten betalen, maar blijkbaar zijn er over het afmelden geen afspraken gemaakt met de eerste garage die de auto heeft gekeurd, maar de garage heeft uw dochter kennelijk ook niet geïnformeerd dat de keuring na vertrek met de auto geen waarde meer heeft.