Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de levensduur/levensverwachting van een versnellingsbak

Vraag gesteld door Edwing8 op 8 november 2016

We hebben een Citroen DS 3 uit 2012. Vorig jaar is onze versnellingsbak voor de 5e versnelling kapot gegaan. Deze is toen vervangen en kostte 700 euro.
Nu is de 5e versnelling weer kapot. De garage geeft nu aan dat het kan gebeuren dat het na ruim een jaar weer kapot kan gaan. Maar dat vind ik niet normaal. We gebruiken de auto normaal en vooral lange afstanden, dus veel snelweg en heeft in total 135.000 km op de teller. Het is een diesel.
De garage geeft aan dat ook de andere versnellingen versleten zijn en deze vervangen moet worden, dit zou 3000/4000 euro gaan kosten, maar nu willen ze een tweedehands versnellingsbak gebruiken om de kosten terug te brengen naar 1400 euro.
Wat mag je verwachten van de levensduur van een versnellingsbak? En wat is redelijk wat we van de garage kunnen verwachten. Wij zouden zelf graag zien dat de garage de kosten vergoed, omdat wij toch mogen verwachten dat een versnellingsbak meer dan een jaar mee zou moeten gaan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de verwachte levensduur van een versnellingsbak.
Bij correct gebruik en normaal onderhoud moet een versnellingsbak langer mee kunnen gaan dan 135.000 km.
De vraag is wat de oorzaak is van het stuk gaan van de versnellingsbak. Een expertise zou hier duidelijkheid over kunnen geven. Als de oorzaak ligt in de bak zelf en niet komt door het onderhoud of gebruik kunt u de verkoper aanspreken. De versnellingsbak heeft dan niet de levensduur gehad die u mocht verwachten.

U kunt gebruik maken van het stappenplan reparatie en onderhoud om de verkoper aan te spreken:

Heeft u de auto gekocht bij een bedrijf dat is aangesloten bij de Bovag? In dat geval kunt u, als u er met de verkoper niet uitkomt, uw zaak aan de Geschillencommissie Voertuigen voorleggen.