Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

waar kan je je trekhaak laten checken na een aanrijding van achteren

Vraag gesteld door johnmom op 15 augustus 2016

Mijn auto is van achteren flink aangereden. Een volledige nieuwe trekhaak blijkt er niet meer op te passen omdat de bevestiging op de auto een klein beetje is ontzet. Daarom de oude wat verbogen trekhaak er maar weer opgezet met een nieuw kogelopzetstuk. Van Bosal omdat die van Thule voor onze 15 jaar oude auto niet meer wordt gemaakt. Volgens de reparateur is de trekhaakbevestiging op de auto nog prima te gebruiken ook voor trekken van een caravan. Ik heb de kwetsbare delen van de trekhaak bekeken met een vergrootglas en geen scheurtjes gevonden.
Ik zou de trekhaak zelf willen laten scannen op haarscheuren dat schijnt met een apparaat goed te kunnen volgens een metaaldeskundige. Hij zegt dat dat bij de ANWB Technostations kan en dat ze daar vaak schade-auto's na reparatie inspecteren op veiligheid. Mijn vraag is klopt dat en zo nee waar kan ik dat dan wel laten doen of is met deze trekhaak een caravan trekken uberhaupt niet meer verantwoord?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent met uw auto betrokken geweest bij een aanrijding, waarbij de achterkant van uw auto - incuis de trekhaak/bevestiging trekhaak - ontzet is. U vraagt zich af of het nu nog wel verantwoord is een caravan te trekken.

Mijn technische collega's raden het ten zeerste af (veiligheidsoverweging) nog langer een aanhanger/caravan te trekken, nu zowel de auto als de trekhaak zelf ontzet is.

NB: voor een dergelijk onderzoek kunt u onder meer terecht bij De Looper NDO & inspectieapparatuur BV te Hilvarenbeek. De ANWB voert zelf dergelijke onderzoeken niet uit.