Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vraag over schokkerige automatische versnelling

Vraag gesteld door Nine* op 10 oktober 2015

ik en op zoek naar een personenauto, occasion, automaat. Ik heb jaren in een Opel Astra automaat gereden, waarin je niet merkte dat de auto schakelde. Nu zijn mij Japanse merken aangeraden. Ik heb inmiddels diverse auto's uitgeprobeerd, o.a. Mitsubishi Colt en Toyota Yaris. Het schakelen bij deze auto's verloopt enorm schokkerig. Nu is me verteld dat dit aan het soort automatische versnellingsbak ligt. Het voorbeeld werd me gegeven van een Renault waarvan de automatische versnellingsbak 'op vloeistof' loopt, deze zou niet schokken. Voordat ik eindeloos Japanse auto´s blijf uitproberen zou ik willen vragen of dit probleem bij u bekend is. En zo ja, hebben alle Japanse automaten dit euvel en kunt u ook zeggen hoe een dergelijke versnellingsbak heet, dan weet ik welke auto´s afvallen. Hartelijk dank!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ervaart het schakelgedrag van de automatische transmissie van de Toyota Yaris en Mitsubishi Colt als schokkerig.

De betreffende automaten zijn van het z.g.n. gerobotiseerde type. De basis is een gewone handbak, maar aangevuld met de nodige elektronische en mechanische componenten, wordt het bedienen van de koppeling en schakelmechanisme automatisch geregeld. Vooral auto's in het wat goedkopere segment zijn hiermee uitgevoerd omdat dit vooral constructief een goedkoper concept is en minder nadelig voor het brandstofverbruik. Een nadeel is echter dat het schakelgedrag als minder verfijnd wordt ervaren t.o.v. van bijvoorbeeld een conventionele automaat zoals bijvoorbeeld de genoemde Astra.

Zoals gezegd zult u veel van dit type automaten tegenkomen in het gewenste segment. Er zijn echter wel uitzonderingen. Het is niet duidelijk binnen wel budget u een keuze wilt maken, maar uitgaande van jong gebruikt zou u nog kunnen denken aan de volgende kandidaten van Japanse of net zo betrouwbare Zuid-Koreaanse komaf;
*Suzuki Splash óf de Duitse versie daarvan: de Opel Agila.
*Hyundai i10 en i20
*Kia Picanto
*Daihatsu Cuore***

Reactie van Nine*:

Dank voor het antwoord!
Mijn budget is rond de 10.000 Euro.
Ik kan verder met genoemde voorbeelden, maar nog een concrete vraag: er is mij ook verteld dat de Toyota Auris beter zou schakelen. Verder ben ik geïnteresseerd in een Honda (Civic). Hebben deze auto's inderdaad een iets betere automatische transmissie?
Alvast bedankt en vriendelijke groet***

Reactie van Jos van der Drift:

De Auris en Civic zijn voorzien van hetzelfde type gerobotiseerde automaat zoals eerder genoemd. Echter de Hybride uitvoering van de Auris heft een z.g.n CVT ook wel traploze automaat genoemd. Bij dit type zult u geen echte schakelmomenten tegenkomen maar heeft ook weer een ander karakter dan de eerder genoemde geadviseerde andere merken. In ieder geval is de Auris Hybrid standaard voorzien van een automaat en zéker interessant genoeg voor een proefrit.***

Reactie van Nine*:

Met deze antwoorden ben ik heel erg blij en kan nu gericht gaan zoeken, nogmaals dank!