Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

verschil in profiel van de winterbanden op dezelfde as, wat is wenselijk en/of toegestaan?

Vraag gesteld door Chriels op 5 februari 2018

Goedenavond mevrouw/meneer,

We hebben een auto met winterbanden met een profiel achter van 5,5 en 3,1 mm. Nu weten we dat winterbanden minder dan 4mm geen winterbanden meer zijn.

Nieuwe winterbanden hebben 9mm meestal, stel ik zou de band met 3,1 mm vervangen voor een nieuwe, is het verschil van profiel met de andere band achter wenselijk voor de veiligheid of zelfs toegestaan of niet? Je zou het dan hebben over een verschil in profiel van 3,5mm met de andere gebruikte met een nieuwe.

Graag uw reactie, alvast bedankt,


Luc Steenwinkel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over winterbanden met een verschil in profieldiepte.

In Nederland geldt een minimale profieldiepte voor alle banden van 1,6mm. Rijden op sneeuw kan ook met minder dan 4 mm profieldiepte nog goed gaan, dit hangt vooral van merk/type winterband af (en de compound bij die profieldiepte). We zien ook dat de lamellen soms doorlopen tot 4 mmm maar soms ook tot 1,6 mm. In sommige landen is een minimale profieldiepte van tenminste 3 of 4 mm verplicht.

Nieuwe winterbanden komen niet aan 9 mm maar zitten heel gemiddeld rond de 7,5 mm. Dat zou een verschil van ongeveer 2 mm opleveren op één as. Wettelijk is daar niets op tegen en is de veiligheid wat mij betreft niet in het geding. Desondanks wil ik de voorkeur uitspreken voor twee gelijkwaardige banden op één as. Ondanks de relatief kleine verschillen zal één band uiteindelijk eerder grip verliezen dan de andere met meer profiel. Natuurlijk is dat onder bepaalde omstandigheden bij bijvoorbeeld extreme gladheid. Maar voor de meest optimale prestaties zijn rondom 4 gelijkwaardige banden uiteraad het meest ideaal.