Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet een bedrijf die de handelsnaam overneemt ook niet de garantie overnemen?

Vraag gesteld door AdNico op 23 juni 2017

Mijn hybride accu van de honda is 4 weken geleden vervangen door een refurbished met 3 mnd garantie. Helaas weer defect en de firma is falliet. De handelsnaam overgenomen door Dortmans bv. , niet het bedrijf, montage en lasten. Deze firma biedt 50/50 deal aan voor vervanging. Kan het bedrijf zonder de garantie over te nemen dit doen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

De accu van uw auto is 4 weken geleden vervangen door een refurbished met 3 maanden garantie. De accu is weer defect, maar intussen is de garage failliet. De handelsnaam van de garage overgenomen door Dortmans BV. Deze firma wil 50% van de kosten van de accu voor haar rekening nemen. U vraagt zich af of dit bedrijf niet ook de garantie moet overnemen van het failliete bedrijf.

Op het moment dat het bedrijf failliet gaat wordt alles 'bevroren'. Er worden geen leveringen meer gedaan of geld betaald totdat alles is uitgezocht door de curator. Wordt het failliete bedrijf overgenomen door een ander bedrijf, dan worden niet altijd alle 'oude' verplichtingen zoals garanties overgenomen. Of de garantieverplichtingen zijn overgenomen, hangt af van wat daarover bij de overname is afgesproken. U schrijft dat de lasten niet zijn overgegaan. Dat zou erop kunnen duiden dat de garantieverplichtingen niet zijn overgedragen. Dit kunt eventueel nagaan bij de curator van het failliete bedrijf. Als de garantieverplichting niet is overgegaan, is het aanbod van de garage coulant.