Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur remschijven

Vraag gesteld door Marcel. op 10 juni 2016

Beste expert,

In 2014 heb ik bij een officiële Ford garage mijn remschijven (en blokken) bij een kilometerstand van 74190 kilometer laten vervangen.

Nu merkte ik na mijn laatste bandenwissel dat er iets aanloopt bij 1 van mijn voorbanden. Ik ben naar de Ford garage gegaan (een andere) en de Kwikfit. De Ford kon niets ontdekken en de Kwikfit op het eerste oog ook niet. Wel gaven ze aan dat mijn remschijf bij het wiel dat geluid maakt toe is aan vervanging en dat de rand van de versleten remschijf mogelijk de oorzaak is van het geluid.

Mijn Ford Fiesta heeft nu een kilometerstand van +/- 114390 kilometer, dat is 40200 kilometer meer nadat ik mijn laatste remschijven heb laten vervangen. Nu vroeg ik mij af of dit niet heel vroeg is om opnieuw toe te zijn aan een nieuwe remschijven? Ik heb een sportieve rijstijl maar ik vind 40200 wel heel weinig kilometers voor een setje remschijven. Ik ben benieuwd wat u hiervan vindt.

Alvast bedankt.
Groeten,

Marcel

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

40.000 km na het vervangen van uw remschijven liep 1 voorwiel aan en is bij dat wiel de remschijf weer versleten.

Slijtage rem
40.000 km is inderdaad wel snel maar dit is geen normale slijtage. Blijkbaar heeft de rem aan 1 voorwiel aangelopen en heeft dat de slijtage aan een remschijf veroorzaakt, immers normaal slijten rechts en links gelijk op. Er zit dus niets anders op dan te zorgen dat de remklauwen goed gangbaar zijn en dan de remschijven en blokken weer te vervangen.