Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lettercode autobanden

Vraag gesteld door Kees de Voogd op 14 augustus 2017

Ik heb een volkswagen golf+ max. snelheid ca. 190 km. En ga binnenkort op vakantie.
Er zitten 2 banden op met een Q code = max 160km.
Mijn garage merkte dit op en gaf aan dit in Duitsland niet mag.

De bandenleverancier waar ik ze heb laten vervangen, geeft als antwoord een stukje tekst van de ANWB wat ik niet kan bijvoegen waar in staat dat dit mag als je een sticker op het daschboard plakt.

Ik heb gekeken op de site van de ADAC maar vind alleen info dat dit klopt voor M+S banden. ik vind geen info, over toestaan / niet toegestaan voor "zomerbanden"

Wie weet hoe het zit en waar dit op de ADAC site specifiek staat ?

vrgr Kees de Voogd

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de snelheidscodering van banden in Duitsland.

Banden met een lagere snelheidscodering dan voor de auto voorgeschreven zijn niet toegestaan. Er is wel een uitzondering voor winterbanden, all seasonbanden en terreinbanden.

Als er een "M&S" keurmerk op dit soort banden voor speciale toepassingen staat mag er wel een lagere snelheidscodering worden gemonteerd. U dient dan een sticker in het gezichtsveld van de bestuurder te plakken die wijst op de lagere maximumsnelheid van de gemonteerde banden.

Bij sommige moderne auto's kan ook via de boardcomputer de waarschuwing getoond worden en kan de snelheidsbegrenzer ingesteld worden op de maximaal toegelaten snelheid van de banden.

De regeling staat op de site van de ADAC, pagina 14.***

Reactie van Kees de Voogd:

Beste Erik jan de Jong

Vriendelijk dank voor de reactie. Het is dus niet toegestaan in Duitsland. Geldt dat ook voor Nederland en / of andere Europese landen ? Ik ga naar Italië en kom in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland.

vrgr Kees de Voogd***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De verplichting voor een passende snelheidscodering van autobanden geldt alleen in Duitsland, omdat daar trajecten zijn waar geen maximumsnelheid geldt. Er kan daar sneller worden gereden dan de snelheidscodering van de banden toestaat.***

Reactie van Kees de Voogd:

Beste Erik Jan de Jong

Hartelijk dank voor de reactie, helemaal duidelijk.

vrgr Kees de Voogd